Fødevareminister Henrik Høegh (V) overvejer at opgive kvælstofkvoter til landbruget til fordel for andre indgreb, der skal mindske forureningen fra landbruget. Det skriver Politiken.

Kvotesystemet stammer fra Grøn Vækst-udspillet, og landmændene skulle købe kvoterne af staten og ville derefter kunne sælge dem videre til andre landmænd.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Salget skulle give 350 millioner kroner i statskassen, men nu mener Henrik Høegh, at der kan være en anden ordning på vej.

I april sidste år besluttede regeringen og DF, at et udvalg skulle analysere mulighederne for at begrænse udledningen af kvælstof. 

Droppe dyrkning af lavbundsområder

Fødevareminister Henrik Høegh siger nu, at han forventer, at udvalget vil anbefale noget mere målrettet og specifikt end kvoter, nemlig at man helt dropper dyrkningen af flere af de miljøfølsomme, fugtige områder.

- Vi ser nu nogle muligheder for at kombinere de opgaver, der ligger på miljø og klima, som vi ikke – det må vi da indrømme – har været opmærksomme nok på fra starten, siger Henrik Høegh til Politiken.

Det drejer sig ifølge ministeren om at droppe almindelig dyrkning af lavtliggende jord nogle steder og måske bruge områderne til energiafgrøder, der kan fjerne kvælstof fra jorden og erstatte fossilt brændstof og på den måde være med til at sænke udledningen af CO2.