Rekordhøje råvarepriser vil i løbet af kort tid slå igennem på en lang række dagligvarer, der vil opleve prisstigninger på op til 20 procent. Regningen lander nu hos de danske forbrugere. Det skriver Børsen.

Danske forbrugere kan i nær fremtid se frem til markante prishop på de mest basale fødevarer som for eksempel brød og kød. Det er konsekvensen af kraftige stigninger i råvarepriserne på verdensmarkedet, hvor priserne på eksempelvis sukker, korn, majs og oliefrø er på regulær himmelflugt.

Artiklen fortsætter efter annoncen

De store dagligvarekoncerner, Coop Danmark og Dansk Supermarked, mærker nu også prispresset fra deres leverandører.

- Vi har fået de første varslinger om prisforhøjelser fra leverandører begrundet i stigende råvarepriser. Men det er endnu for tidligt at sige, hvor omfattende det er, og hvornår forbrugerne præcis kommer til at mærke det. Der er dog ikke prisforhøjelser på vej i denne måned, siger Jens Juul Nielsen, informationsdirektør i Coop Danmark, som driver kæderne Kvickly, Super Brugsen, Dagli’Brugsen, Irma og Fakta.

- Umiddelbart ser det ud til, at de første varer, der bliver ramt, er varer, hvor korn indgår, tilføjer han over for Børsen.

Baggrunden for prisstigningerne er dels kraftigt voksende efterspørgsel blandt andet fra Kina, dels sommerens tørke i Rusland og de nuværende oversvømmelser i Australien, der har ødelagt kornhøsten og medvirket til at presse hvedepriserne op. Men spekulation i markedet medvirker også til yderligere prispres i opadgående retning.