Abonnementsartikel

Foreningen Bæredygtigt Landbrug peger på en række juridiske problemer med miljøkravene i Grøn Vækst.

Mens optimismen ellers langsomt vokser i landbruget generelt, truer nye miljøkrav fra regeringens Grøn Vækst-pakke med at udtørre den spirende vækstoptimisme i erhvervet, frygter foreningen Bæredygtigt Landbrug, der nu påpeger en lang række store juridiske problemer med Grøn Vækst. Det skriver Dagbladet Børsen.

Bæredygtigt Landbrug har blandt andet allieret sig med advokatkontoret Mazanti-Andersen, Korsø Jensen & Partnere for at undersøge de juridiske konsekvenser af Grøn Vækst.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- En foreløbig juridisk gennemgang viser store juridiske problemer og bekymringer. Der er ikke problemer med de to EU-direktiver, som selvfølgelig skal implementeres som i andre EU-lande. Problemet er måden, de implementeres på i Danmark, og det er her filmen knækker, siger advokat Philip S. Thorsen fra Mazanti-Andersen, Korsø Jensen & Partnere.

Særligt slemme er de nye lovkrav om efterafgrøder, som udvander værdien af dansk landbrugsjord så meget, at det reelt er det samme som ekspropriation, påpeger advokaterne.

Bryder med EU-retningslinjer

Derudover peger advokaterne på, at Grøn Vækst-planen bryder med retningslinjer udstukket af EF-domstolen. 

I den såkaldte Stanley-dom fra Storbritannien i 1999, slog domstolen fast, at myndighederne skal foretage konkrete vurderinger af de enkelte landbrug, når de underlægges disse begrænsninger. Det er ikke tilfældet i Danmark, hvor det tegner til at blive generelle vurderinger, der rammer alle over en bred kam.

Artiklen fortsætter efter annoncen