Hun anbefaler som regel, at besætninger med udbrud af klinisk sygdom vaccineres. Det er selvfølgelig afhængigt af, hvilke(n) sygdom(me), der er tale om, og hvor store tabene er i besætningen. Men har man muligheden for at forebygge i stedet for at behandle, så vil det være at foretrække – både af hensyn til dyrevelfærden og produktionsøkonomien.

Vaccination kontra behandling er især aktuel, når der for eksempelvis indkøbes Ap2-fri dyr til en Ap2-smittet besætning, men også besætninger, hvor staldforholdene gør det vanskeligt at styre smittegangen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ondartet lungesyge

Ondartet lungesyge hos svin er en sygdom, der kan give store økonomiske tab. Årsagen er en bakterie, der hedder Actinobacillus pleuropneumoniae (Ap), som giver en smertefuld lungehindebetændelse.

I Danmark har vi flere forskellige typer af ondartet lungesyge, hvoraf type 2 som regel regnes for den mest aggressive.

Et svin smittet med AP2 kan udvikle sygdommen inden for et enkelt eller få døgn. De mest almindelige symptomer er feber, en fugtig, smertefuld hoste, manglende ædelyst, og pludselige dødsfald.

Ved obduktion vil man typisk finde en gullig belægning på overfladen af lungerne. Nedenunder den gullige belægning vil der være områder, der er mørkerøde, hævede og hårde.

Penicillin og smertestillende midler

Behandling med almindelig hvid penicillin anses for at være effektivt, blot der sættes ind tidligt nok.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ofte er det mest effektivt at medicinere hele flokken af dyr via vandet, når de første symptomer ses. Synligt syge dyr skal dog behandles via injektion, fordi de ikke kan forventes at indtage vand.

Da der er store smerter forbundet med denne type lungesyge, vil det ofte være en fordel at give smertestillende behandling til syge dyr. Det kan hjælpe dem til hurtigere at komme over sygdommen, idet de hurtigere kommer i gang med at æde og drikke igen.

Læs mere i den nye udgave af Hyologisk, der udkommer på fredag den 2. juli. Abonnement kan bestilles på www.agrar.dk eller 76207970.