Dit abonnement er suspenderet pga. manglende betaling. Betal venligst din faktura, som du finder her.

Opret gratis profil

Vores kendskab til dine grise giver både de billigste og de bedste foderblandinger

11. feb. 2021 | Indrykket af Nutrimin

At fægte i blinde

Del artiklen:

Jo bedre vi som mineralleverandør kender produktionsforholdene og resultaterne i de besætninger, vi sidder og optimerer til, jo mere sikkert rammer vi de for bundlinjen mest optimale foderrecepter. Et solidt kendskab til muligheder og begrænsninger giver såvel bedre som billigere foderrecepter. Det modsatte er lidt som at fægte i blinde.

Vi kan ikke redde verden med vort foder - desværre

Som nørder indenfor fodring af grise elsker vi at tro på, at vi kan redde verden med vores foderrecepter og vores mineraler. Fakta er desværre, at dette ikke er tilfældet. Foderomkostningen fylder ganske rigtigt det meste i produktionen af en gris. Men det er i højere grad produktionssystemet, herunder management, sundhedsstatus, belægning, etc., der sætter baren for besætningens produktionsresultater. Vi kan sikre, at foderet ikke er en begrænsende faktor. Men det er for dyrt at jagte ”top-10” med foderet, hvis øvrige forhold, som f.eks. belægning og sundhedsstatus, ”kun” er til ”bedste tredjedel”. Vi kan ikke redde verden med vort foder – desværre.

Råvareanalyser, aktuelle foderrecepter og besætningens produktionsresultater 

Råvareanalyser, aktuelle foderrecepter og besætningens produktionsresultater (E-kontrol) er vores udgangspunkt for såvel optimeringerne fra bunden som optimeringer ved ny høst eller ændringer i øvrigt. Med en god snak i telefonen og dette i hånden når vi langt. Vi kan også vælge at betragte det som et minimumkendskab til et produktionssystem, før der udarbejdes foderrecepter. Aktuelle foderrecepter og besætningens produktionsresultater (E-kontrol) vil samtidig være det solide fundament for et optimalt besætningsbesøg.

Ved et typisk besætningsbesøg kommer vi langt omkring

Ved et typisk besætningsbesøg i en smågriseproduktion får vi fornemmelsen af besætningens styrker, svagheder, trusler og muligheder. Vi har fokus på:

• Søernes huld ved indgang til farestalden sammenlignet med søernes huld, når de rammer løbeafdelingen. Dette fortæller os blandt andet noget om søernes malkeevne og noget om besætningens fodermanagement. 

• Fødselsvægt og levedygtighed hos de nyfødte holdt op imod vægten og homogeniteten på de nyligt fravænnede, herunder også fravænnede pr fravænning. Dette fortæller os om såvel fodringen af de drægtige søer og søernes malkeevne som om fodringen af pattegrisene. Men også om, hvorvidt den valgte strategi omkring amme- og opsamlingsøer, er optimal. 

• Afføringen hos pattegrisene (forekomsten af diarre) og søernes afføring (fiberindhold f.eks.) fortæller os, om proteinniveauet er optimalt, og om råvarevalget i diefoderet er velvalgt. Men også noget om strategien omkring immunisering kan gøres bedre.

• Yvernes udseende vil ofte give os et fingerpeg om besætningens sundhedsstatus. Er der udfordringer lige fra start af diegivningsperioden, eller er det senere i diegivningsperioden, der kommer udfordringer. Er det en ændring af foderstrategien, eller er det næsesvab for at tjekke strategien omkring vaccinationer, der er vejen frem?

• Hvor slikket er søernes trug, og hvordan er kvaliteten og mængden af vand hos såvel søer som pattegrise. Er foderkurve og foderstrategi hos søer og pattegrise optimal?

• Hvordan er foderrutinerne omkring fravænning og senere, når der skiftes til næste blanding i smågriseafdeling.

• Hvordan ser fodertrug og foderautomater ud i smågriseafdelingen? Og hvordan sikrer den ansvarlige, at væske/vand ikke er en begrænsende faktor?

• Hyggesnakker de drægtige søer, som de skal, og hvordan har deres bentøj det?

• Er poltene små og fede eller store og slanke, når de løbes?

• Osv.

Ved et typisk besætningsbesøg kommer vi således langt omkring

Slå på tråden og lad os få en snak om dine grise

Med afsæt i ovenstående kan vi i fællesskab gøre vores bedste for at sikre, at det IKKE er foderet, som bliver en begrænsende faktor for din bundlinje. Årlige besætningsbesøg med opfølgning og jævnlig kontakt, f.eks. når der foreligger nye e-kontrol, eller måske når Danish Crowns Dashboard (slagtesvineproduktion) viser en overraskende trend, gør det muligt at udvise rettidig omhu, såvel fodringsmæssigt som omkring management i øvrigt.

Ring og aftal et besøg med en af Nutrimins konsulenter – det er godt givet ud!


OBS! Når du gemmer kommentaren vil du modtage en mail med et link til aktivering. Din kommentar vil først blive vist når du har aktiveret den. Din email adresse vil selvfølgelig ikke blive vist!

Hold en god tone

Undgå personlige angreb og indlæg af markedsføringsmæssig karakter i kommentarerne.
Brug kun links i kommentarerne, såfremt det er relevant.

OBS.: Debatten modereres af portalens redaktion. Trusler, injurier eller andre lovstridige indlæg fjernes konsekvent.


Tak for din kommentar!

Vi er dog ikke helt færdige endnu. Vi har sendt dig en mail med et link til aktivering af din kommentar. Først når du har brugt linket vil din kommentar blive synlig på hjemmesiden.

Har du ikke fået en mail i løbet af 10 minutter kan det være fordi din mail service har frasorteret den som spam.

Udvalgte PARTNERS

Udvalgte PARTNERS produkter