En ny konjunkturanalyse, som Landbrug & Fødevarer har offentliggjort i forbindelse med sit årsmøde på Axelborg tirsdag, viser, at de danske fødevarevirksomheder generelt har kastet krisen af sig. Og analysen viser, at der er positive forventninger til fremtiden på væsentlige områder.

Optimismen er særlig udtalt, når det gælder udviklingen i de udenlandske aktiviteter. I den forbindelse peger virksomhederne på lovgivningsmæssige forhold samt manglende offentlige godkendelser som hæmmende for udviklingen i Danmark.

Artiklen fortsætter efter annoncen

De danske rammevilkår er begrænsende for den danske konkurrenceevne og dermed udviklingen af produktionen. Dette giver også en afsmittende effekt på forventningerne til beskæftigelsen, som overvejende er negativ i Danmark, mens det forventes, at der skal ansættes flere medarbejdere på virksomhedernes datterselskaber i udlandet.

Høje forventninger på lang sigt

Analysen viser, at der er forventninger om stigende produktion, samt at der ligeledes ventes et stigende antal ordrer, og Landbrug & Fødevarer konkluderer derfor, at der dermed er tegn på bedre markedsudsigter både på kort og lang sigt.

På kort sigt forventer 44 procent af virksomhederne en uændret produktion, og knap 22 procent forventer en stigning på op til 10 procent inden for de kommende tre måneder. 6,4 procent har en forventning om en vækst i produktionen på mere end 10 procent. Samlet set har 28 procent en forventning om en vækst i produktionen, mens 24,5 procent har en forventning om en negativ vækst på kort sigt.

Forventningerne på langt sigt er mere positive, og hele 42,2 procent forventer en positiv vækst i produktionen. Af disse forventer 15,1 procent en vækst på mere end 10 procent inden for det kommende år.

Flere vil investere

Analysen viser også, at virksomhederne er meget positive i forhold til forventningerne til et øget investeringsniveau i Danmark.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Sammenholdt med et faldende beskæftigelsesniveau må investeringerne derfor forventes i høj grad at blive foretaget i teknologi og føre til yderligere automatiseringer. Det høje danske omkostningsniveau, dansk lovgivning samt manglende offentlige godkendelser presser på denne udvikling, konkluderer Landbrug & Fødevarer.

Analysen bygger på en undersøgelse, som er gennemført fra 18. til 27. maj blandt Landbrug & Fødevarers medlemsvirksomheder inden for mejeri, slagteri, frugt & grønt, fødevareingredienser, udstyr til fødevareerhvervet samt andre virksomheder, som har tæt tilknytning til fødevareerhvervet.