Der var lørdag i forbindelse med Folkemødet danmarkspremiere på kunstig bacon fremstillet af planteprotein.

Et debatmøde mellem Landbrug & Fødevarers formand Martin Merrild og Henrik Vindfeldt fra Veganerpartiet gav masser af skarpe meningsudvekslinger, men ingen tilnærmelse imellem parterne, som i forvejen står stejlt over for hinanden.

Således har Landbrug & Fødevarer for nylig politianmeldt Henrik Vindfeldt fra Veganerpartiet for ulovlig indtrængen på en svinefarm på Falster.

Og det hjalp ikke på debattonen, at der blev sendt et fad rundt toppet op med plantebaseret fake bacon baseret på blandt andet ærteprotein og sojaprotein og tilsat røg.

Danmarkspremiere

Den kunstige bacon havde danmarkspremiere i forbindelse med debatten, der var arrangeret af avisen BT lørdag på Folkemødet. Og den kunstige bacon blev prøvesmagt af både Martin Merrild og Henrik Vindfeldt samt tilhørerne, og reaktionerne på prøvesmagningen var efter alt at dømme lige så forskellige som Martin Merrilds og Henrik Vindfeldts syn på landbrugets animalske produktion.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

- Jeg skal være meget sulten for at spise det. Det er ingen nydelse. Det er ikke kød, og det smager bare røget, var nogle af de ord, som Martin Merrild knyttede til sin prøvesmagning.

Blandt publikum var reaktionerne mere blandede - lige fra oplevelser, som mindede om Martin Merrilds til direkte begejstring. Da fadet strandede mellem begejstrede tilhørere, blev der under debatten fortæret mange stykker af den falske bacon, hvilket fik andre til højlydt at undre sig.

- Hverken konsistens eller smag var god, og eftersmagen er både ubehagelig og bliver hængende, sagde en dame på bageste række efter debatten.

Mundhuggeri

Debatten kom vidt omkring lige fra Henrik Vindfeldts ulovlige indtrængen og Landbrug & Fødevarers politianmeldelse til Henrik Vindfeldts tolkning af svins dyrevelfærd i de danske stalde.

Undervejs harcelerede Henrik Vindfeldt blandt andet over, at grisene holdes i store stalde med automatisk fodring, og han beskrev de danske svin som muterede frankensteineksperimenter med ekstra ribben.

Henrik Vindfeldt fremhævede også flere gange, at pladskravet til slagtesvin er 0,65 kvadratmeter pr. gris og fik det hos ikke-landbrugskyndige tilhørere til at fremstå, som om hver eneste gris er buret inde på så lidt plads i stedet for at give et retvisende billede af, at det er den gennemsnitlige plads pr. gris i større flokke.

Martin Merrild forsøgte at imødegå alle Henrik Vindfeldts mange påstande, men det var svært, fordi debatten let blev til en gang mundhuggeri.

Martin Merrild konstaterede undervejs, at Henrik Vindfeld er usaglig, men at der ville være mere respekt for hans holdninger, hvis han besøger nogle landbrug og ser, hvordan der fodres, og hvordan det hele foregår, og hvordan statistik kan give præcise billeder af, hvordan situationen faktisk ser ud.

Invitation

Fra tilhørerrækkerne fik Landbrug & Fødevarers næstformand Asger Krogsgaard ordet og indledte med at karakterisere Henrik Vindfeldts måde at diskutere på for at være udtryk for en sølle debatkultur, fordi den ikke foregår på et ordentligt fagligt grundlag.

Asger Krogsgaard, der er tredje generation på sit landbrug, beskrev derefter, hvordan både hans far og bedstefar konstaterer, at dyrevelfærden på bedriften aldrig har været højere end i dag.

Og han inviterede Henrik Vindfeldt til at komme på besøg og selv se, hvordan produktionen faktisk foregår.

Ta' på højskole

Hen imod slutningen af debatten blev Martin Merrild tilsyneladende også så træt af Henrik Vindfeldts måde at debattere på, at han anbefalede ham for det første at tage imod Asger Krogsgaards invitation og for det andet at tage på højskole, så han kan lære en ordentlig debatkultur.

Henrik Vindfeldt svar var blot endnu en gentagelse:

- Der foregår systematisk dyremishandling.