Lyt til artiklen:

Veganerpartiet: Skuffende præsentation af klimakostråd

00:00
Hastighed: ???x
02:57

Overordnet set så er der en del positivt at sige, mener vi (Veganerpartiet, Red.). Det er langt fra perfekt, men det går den rigtige vej. Blandt andet anbefaler de at øge mængden af bælgfrugter og reducere kødindtaget. Der er samtidig anbefalinger til at spise flere farverige grøntsager og udgangspunktet er solidt: Vi skal spise mere plantebaseret, skriver Veganerpartiet i en pressemeddelse.

Derfra går det desværre ned ad bakke, for der er ikke meget inspiration at hente til, hvordan vi så rent faktisk kommer i gang.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Der bliver sagt, at kostrådene er videnskabeligt funderet, men samtidig har man også taget hensyn til den danske madkultur, og hvad man tror den almindelige borger vil kunne overskue. Hvad skal man så stille op, hvis man ønsker at vide, hvor meget af rådene der er kultur og hvor meget der er videnskab?

- Hvis man er ligeglad med madkulturen og gerne vil leve så klimavenligt og sundt som overhovedet muligt, hvad skal man så gøre?

- Hvorfor tror myndighederne ikke på, at den almindelige borger kan tage stilling til ren videnskab, men absolut skal og vil hænge fast i kultur?

- Hvorfor tror myndighederne, at plantebaseret kost ikke kan være dansk kultur?

- Der findes både plantepølser i flere pølsevogne, traditionelle frikadeller på planter og spaghetti med kødsovs kan fint og nemt laves på planter og endda med mere og bedre næring. Det er ikke så svært! Vi kan godt, så giv os nu bare noget fakta, som vi kan forholde os til, siger Lisel Vad Olsson, politisk ordfører for Veganerpartiet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Der mangler motivation

Henrik Vindfeldt, partileder i Veganerpartiet, efterspørger noget energi og motivation i præsentationen.

- Når Anne Pøhl Enevoldsen fra Fødevarestyrelsen, vært på begivenheden og spørgetimen, står og fortæller, at hun slet ikke selv følger kostrådene fordi hun godt kan lide den lækre smag, så begynder liveshowet altså at sejle lidt.

- Til spørgsmålet om, hvordan man implementerer det i sin hverdag og får flere bælgfrugter ind i maden, der kan hun kun svare, at det også bliver en opgave for hende, og hun håber på nogle gode opskrifter fra deres partnerskaber. Men hallo; sidder vi ikke her og ser med, fordi vi skal have den hjælp?

- Man skulle naturligvis have fundet en repræsentant, som med inspirerende tips og motivation kunne fortælle os alle, hvor nemt og lækkert det er at følge de nye kostråd. En som faktisk lever dem.

- Rasmus og Anne ender begge med at påpege, hvor svært det er at undvære kødet. Undskyld mig, men hvor er motivationen? Enten må I selv komme med på vognen, så vi kan lære noget af jer, ellers må I væk fra kameraet og lade andre komme til. Vi sidder og ser med for at opleve noget lederskab på en grøn omstilling, men den er der bare ikke. Rasmus og Anne skal til at komme i gang selv, så de kan fortælle alle andre, hvor nemt det er, siger Henrik Vindfeldt.