Mink er de nye svin. Både når det gælder indtjeningsmuligheder for ejerne, og når det gælder gener for naboerne, skrev Politiken søndag.

Selv om minkfarmes størrelse er blevet mangedoblet i takt med pelseksporten, er miljøkravene til dem ikke ændret. Rigtig mange naboer plages af lugt og fluer. Kravene om afstand til naboer er ikke blevet revideret siden 1985, på trods af at en mellemstor farm i dag typisk producerer 30.000 skind om året - mod 500-800 dengang.

Artiklen fortsætter efter annoncen

-Man kan opføre en minkfarm, der er større end en typisk Bilka, bare 100 meter fra en villa eller et parcelhus, og mange minkfarme ligger i dag med en afstand på blot 100-200 meter til naboer, påpeger Torben Voss, talsmand for Foreningen af Naboer til Minkavlere over for Politiken.

Minimumsafstanden fra svinefarme til naboer er mindst tre gange større, og foreningen opfordrer derfor nu kraftigt Folketinget til at "bringe minkreglerne ind i det 21. århundrede".

Torben Voss understreger, at foreningen ikke er imod minkavlere, og anerkender betydningen for den danske økonomi af erhvervets årlige omsætning på 11 milliarder kroner.

- Men som alle medaljer har det en bagside, og det er på høje tid, at politikerne ajourfører lovgivningen, siger han.

Minister har brug for overblik

I pelsdyravlernes forening, Kopenhagen Fur, henviser kommunikationsdirektør Sander Jacobsen til, at man i branchebladet Dansk Pelsdyravl har haft artikler med overskrifter som 'Kom sommerens flueplage i forkøbet', hvor minkavlerne fik gode råd til blandt andet at begrænse fluernes ynglesteder og starte bekæmpelsen af dem tidligt.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Det er vores klare overbevisning, at en minkfarm anno 2013 ikke er til mere gene for naboer med flere end noget som helst andet husdyrhold - snarere tværtimod, siger Sander Jacobsen.

Mjøminister Pia Olsen Dyhr (SF) er dog ikke så overbevist.

- Jeg er helt opmærksom på, at naboer til minkfarme kan være generet. Jeg har dog brug for et overblik over problemer og muligheder, inden jeg vil tage stilling til, om der skal iværksættes initiativer. Derfor holder Miljøstyrelsen i næste uge møde med naboer, eksperter og pelsbranchen, siger hun i en mail til Politiken.