Lyt til artiklen:

SF'er efter gårdbesøg: En afgift er vejen frem

00:00
Hastighed: ???x
03:47

Carsten Hedegaard, der driver landbruget Christiansborg på Østfyn og er bestyrelsesmedlem af L&F Centrovice, har haft besøg af SF'eren Karsten Hønge.

Besøget er en del af flere, hvor L&F Centrovice inviterer fynske folketingspolitikere på bedriftsbesøg. Formålet er at styrke samtalen mellem landbruget og politikerne, og vise at landbruget arbejde målrettet i den grønne omstilling.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Jeg er imponeret over, hvor meget dette landbrug kan producere, og hvor effektivt det kører. Samtidigt oplever jeg også nogle ejere, der føler et stort ansvar for klima, natur og miljø. Det synes, jeg er meget opløftende, siger Karsten Hønge i en pressemeddelelse.

Højeste afgift vil koster fem millioner

Christiansborg har 675 malkekøer, der producerer otte millioner kilo mælk om året. Bedriften har lavet flere tiltag, der har været positive for deres klimaregnskab. Blandt andet er alle lyskilder nu LED-lys, elektriske moduler er blevet tidsindstillet, og varmegenvinding fra mælketankene giver varme til staldene.

rich-media-2
Under besøget deltog Carsten Hedegaards kone Gitte og datteren Annegrethe også sammen med næstformanden i L&F Centrovice, Lars Iversen. Foto: L&F Centrovice

Alt i alt har energiforbedringerne resulteret i en årlig besparelse på 80.000 kWh. Carsten Hedegaard er dog usikker på, at en CO2-afgift vil afstedkomme flere investeringer.

- SF ønsker en afgift på 750 kroner per ton CO2, og for os betyder det en afgift på over fem millioner om året. Penge, som vi ikke ved, hvornår vi får tilbage og kan investere i grøn omstilling. Vi er bekymrede for, at der går bureaukrati i det, og at vi ikke får pengene retur hurtigt nok til, at vi kan holde skindet på næsen, siger Carsten Hedegaard.

BL: Antallet af slagtegrise i Grøn Skattereform er uholdbar

Se også:

BL: Antallet af slagtegrise i Grøn Skattereform er uholdbar

Han mener, at pengene i stedet kunne investeres direkte i grøn omstilling uden først at skulle opkræves først for så at blive sendt tilbage. Men det er SF'eren ikke enig i.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- En afgift er altså vejen frem. Min erfaring er, at landbruget først rykker sig, når der står én bevæbnet mand bag jer. Men når nu der skal opkræves en afgift, så synes jeg, at landbruget har gode argumenter for, at der skal være en samtidighed i, hvornår I opkræves en afgift og hvornår pengene kommer tilbage. Ellers kan I ikke investere. Det medgiver jeg, siger Karsten Hønge.

Ingen grund til rygklapper

e Selvom gæsten, Karsten Hønge, fik en grundig gennemgang i landbrugets tilgang til den grønne omstilling og bekymringerne herfra, blev der ikke rokket ved politikerens holdninger til en CO2-afgift.

- Vi vidste jo godt, at Karsten Hønge ikke kan rykkes en centimeter, men han lyttede til vores argumenter, og han kunne se fornuften i de tiltag, vi har lavet her. Det vigtigste er, at han har dagens besøg med i baghovedet, når han mødes med sine politiske kollegaer, fortæller Carsten Hedegaard.

Folketingsmedlem: Jeg forstår godt, at landmændene er usikre

Se også:

Folketingsmedlem: Jeg forstår godt, at landmændene er usikre

Selvom holdningerne for dagens gæst er langt fra dem i landbruget, så er møder som dette dog vigtigt for L&F Centrovice.

- Der er jo ingen grund til at få politikere herud, der er rygklappere for landbruget. Vi skal have dem ud, der mener, at landbruget ikke gør nok i den grønne omstilling. Dem skal vi have til at forstå, at vi arbejder målrettet i den grønne omstilling, helt uden en CO2-afgift. Og det fik vi vist, siger Carsten Hedegaard.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Under besøget deltog Carsten Hedegaards kone Gitte og datteren Annegrethe også sammen med næstformanden i L&F Centrovice, Lars Iversen.

Foreninger laver egen trepart for at styrke politisk indflydelse

Se også:

Foreninger laver egen trepart for at styrke politisk indflydelse