Lyt til artiklen:

SF ønsker stop for minkproduktion

00:00
Hastighed: ???x
03:26

Både dyrevelfærdsmæssigt og den aktuelle situation med et stort antal minkfarme smittet med covid-19 i Nordjylland er medvirkende til at SF - med Carl Valentin i spidsen - ønsker den danske minkproduktion afviklet.

SF har stillet fødevareminister Mogens Jensen et samrådsspørgsmål om, hvilke overvejelser regeringen gør sig med hensyn til afvikling af minkfarme og slutte sig til øvrige europæiske lande, der afvikler branchen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vi er både bekymret for den aktuelle situation, hvor en stor del af de nordjyske minkfarme er smittede. Vi er bekymret for smittespredning, og stiller spørgsmåltegn ved, om der er en sammenhæng mellem smittede mink og de mange smittede danskere i området. Vi er også bekymret for dyrevelfærden i minkproduktionen. Mange andre lande som Polen, Holland og senest Frankrig er gået foran os i et forbud, måske er det på tide, at også Danmark læser skriften på væggen, siger Carl Valentin, dyrevelfærd- og fødevareordfører for SF, medlem af Miljø- og Fødevareudvalget.

Bekymret for mere smitte

- Jeg er alvorligt bekymret over at ministeren tager så let på smitteudviklingen på danske minkfarme, og for risikoen for spredning til resten af samfundet. Vi risikerer, at minkfarmene ender som rugekasser for coronasmitten, så vi aldrig slipper af med den, siger SF's miljø- og dyrevelfærdsordfører Carl Valentin

SF mener der tegner sig et billede af, at netop mink er særligt modtagelige for covid-19, ligesom andre dyrearter har været særlige smittespredere af andre sygdomme - for eksempel svineinfluenza og fugleinfluenza.

- Det kan ministeren ikke sidder overhørigt. Selv pelsavlerne i Nordjylland har bedt ham skride ind, siger SF's miljø-og dyrevelfærdsordfører Carl Valentin.

Frankrig har netop vedtaget at udfase pelsdyravl. Det samme gælder Polen og Holland. Og før dem har vi set forbud mod pelsdyravl i England, Østrig, Norge, Belgien, Luxembourg, Serbien, Slovakiet, Tjekkiet, Kroatien, Makedonien, Schweiz, Tyskland, Slovenien og Bosnien Herzegovina. Det er på tide, at ministeren ser skriften på væggen og lægger en plan for, hvordan pelsdyravl kan afvikles i Danmark, skriver SF i en pressemeddelelse.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Lave skindpriser

Enhedslisten med MF Søren Egge Rasmussen i spidsen stillede tilbage i december 2018 et beslutningsforslag om fuldstændig afvikling af minkproduktion i Danmark. Forslaget byggede dengang alene på hensynet til dyrevelfærden, men i dag er situationen med covid-19 skærpet, mener Søren Egge Rasmussen.

- Nu har vi også fået covid-19 ind i billedet. Jeg synes, det er bekymrende med de mange smittede farme i Nordjylland. Når man så også i øjeblikket ser de lave priser på skind, hvor producenterne ikke engang kan få dækket deres produktionsomkostninger, så er det måske tiden til at afvikle minkproduktionen i Danmark, siger Søren Egge Rasmussen, dyrevelfærd- og fødevareordfører for Enhedslisten.

SF har ikke lagt sig fuldstændig fast på, hvornår de præcis ønsker at forbyde minkproduktion, men Carl Valentin (SF) fortæller, at partiet tidligere har støtte op om forslag fra Enhedslisten om at afvikle branchen over en fem-årig periode.

Fødevarestyrelsen har opgjort antallet af smittede minkfarm til 33 smittede besætninger - heraf er de tre tidligere aflivet - primært i de nordjyske kommuner Hjørring og Frederikshavn. Yderligere er 17 farme under mistanke for smitte.