Lyt til artiklen:

EU vil ikke kopiere dansk CO2-afgift

00:00
Hastighed: ???x
02:07

En dansk CO2-afgift på landbruget, som Svarer-udvalget præsenterer på onsdag, bliver ikke kopieret i resten af Europa. Det står klart efter en høring i Europa-Parlamentets miljøudvalg i denne uge, hvor Europa-Kommissionens nye klimakommissær Wopke Hoekstra drøftede EU's nye klimamål frem mod 2040 med parlamentsmedlemmerne, det skriver Erik Poulsen, medlem af miljøudvalget fra Venstre, til Maskinbladet.

- Landbruget fyldte meget i debatten med klimakommissæren, men der var bred enighed om, at løsningen ikke er at aflevere en klimaregning på fødevareproduktion ude hos landmændene, siger Erik Poulsen, medlem af parlamentets miljøudvalg for Venstre.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Han spurgte sammen med flere kolleger undervejs Wopke Hoekstra, hvordan klimakommissæren ser på muligheden for at udvide EU's eksisterende klimakvote-system til også at omfatte fødevareproduktionen, og om det i så fald ikke vil være klogest at placere en sådan kvoteordning på kun fødevarevirksomheder.

Den grønne trepart afleverer anbefalinger til afgift sidst i juni

Se også:

Den grønne trepart afleverer anbefalinger til afgift sidst i juni

- Vi holder landbrug ude, men vi er nødt til at se på hele værdikæden. Herunder at supermarkederne betaler en fair pris til landmændene, så de har råd til omstillingen til bæredygtigt landbrug, svarede Wopke Hoekstra, hvilket udløste sjældne klapsalver fra hele det politiske spektrum i miljøudvalget.

- Som klimaprofessor Jørgen E. Olesen fra Aarhus Universitet allerede påpegede ved Europa-Kommissionens præsentation af klimamålet, hvor der ikke blev sat særlige mål for landbruget, så ser en dansk enegang med CO2-afgift på landbrug meget svær ud, når resten af Europa ikke gør det samme, siger Erik Poulsen og fortsætter:

- Tværtimod vil både fødevareeksport, job og husdyr forsvinde til andre lande, hvor landbrugsproduktionen ikke er så klimavenlig som herhjemme. Klimakommissærens besøg i Europa-Parlamentet understregede med al tydelighed, at Danmark står helt alene i verden, hvis vi begynder at eksperimentere med en CO2-afgift på landbrug.

Concito: Lækage ved CO2-afgift på landbruget vil være begrænset

Se også:

Concito: Lækage ved CO2-afgift på landbruget vil være begrænset