Lyt til artiklen:

Søndergaard: Vi står overfor de vigtigste opgaver i mange år

00:00
Hastighed: ???x
02:47

Søren Søndergaard, formand for L&F, er ikke i tvivl om, at Landbruget står overfor den vigtigste opgave i mange år.

På Spiras´ nytårskur kiggede formanden ind i det nye år med C02-afgift og grønne trepart.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Der skal ikke herske tvivl om, at for danske landbrug venter der et særdeles spændende 2024. Vi står foran en afgørelse om en CO2-afgift, og samtidig tager vi fat på forhandlingerne i den grønne trepart. Det bliver svært, men landbruget er en del af løsningen, så vi går konstruktivt ind i treparten. Det er den vigtigste opgave i mange år.

Sådan lød det fra Søren Søndergaard, formand for Landbrug og Fødevarer, da han sammen med økonomiminister Stephanie Lose medvirkede i en politisk dialog ved den årlige nytårskur, som Spiras afvikler i det syddanske. Med omkring 650 gæster var der fuldt hus i Agerskov-Hallen.

Den grønne trepart, som regeringen har nedsat, har som opgave at komme med anbefalinger og løsninger til en grøn omstilling af dansk landbrug. I opgaven ligger også udfordringen med at få indført en CO2-afgift på landbruget, uden at det går ud over dansk landbrugs konkurrenceevne.

Natur, biodiversitet og drikkevand

Udover CO2-afgiften skal treparten ifølge økonomiminister Stephanie Lose også håndtere emner som natur, biodiversitet, drikkevand samt skov.

- Der skal ikke være tvivl om, at vi ikke når i mål med den grønne omstilling, uden at landbruget foretager investeringer. Men det er ikke landbruget alene, som har den opgave. Det har vi også som samfund, fastslog Stephanie Lose.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Christian Lund, 1. næstformand i Spiras, appellerede i sin velkomst til, at landbrugserhvervet gør sig umage for at fortælle de positive historier. Ikke mindst i denne tid, hvor landbrugspolitikken aldrig tidligere har været så omdiskuteret.

- Jeg tror, at vi skal forstå fremtiden i fortidens lys. Det er ikke altid let, men det hjælper os til at være tolerante, forstående og kompromissøgende, når vi ved, hvor vi kommer fra, og hvor vi er på vej hen. Vi kan ikke forvente, at resten af verden ser med samme øjne som os. Der er flere spørgeundersøgelser, der viser en stor opbakning til landbruget i samfundet, og de mange unge mennesker, der vælger landbruget. Så lad os hjælpe hinanden i 2024 med at tale vores erhverv op, sagde Christian Lund.