Lyt til artiklen:

Regeringen har lyttet til Landbrug & Fødevarer i lovændring om BNBO-aftaler

00:00
Hastighed: ???x
03:06

Regeringen har sendt et lovforslag i høring, der har som mål at sætte gang i processen med at sikre BNBO-arealer. Regeringens plan lægger op til at fortsætte muligheden for at indgå frivillige aftaler mellem kommuner, vandværker og lodsejere. Men lovændringen betyder samtidig, at kommunerne får en handlepligt til at give et påbud, hvis det ikke lykkes at indgå frivillige aftaler inden udgangen af 2024, dermed har regeringen lyttet til Landbrug & Fødevarer, det skriver L&F i en pressemeddelelse.

For at imødegå et nationalt forbud mod sprøjtemidler i alle BNBO, som det blev politisk aftalt i 2019, gik Landbrug & Fødevarer sidste år sammen med vandværksforeningerne i en aftale som i store træk er blevet til den nye lovændring.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Landbrug & Fødevarer ønsker, at tiltag med BNBO skal ske gennem lokale, frivillige aftaler eller kommunale påbud i stedet for et nationalt forbud.

- Nu får kommunerne pligt til at handle inden for et BNBO-område, hvis kommunen som led i en risikovurdering har fundet, at der er et beskyttelsesbehov. Det er en løsning, vi sammen med Danske Vandværker og DANVA netop har efterspurgt for at nå det politiske mål, siger Thor Gunnar Kofoed, viceformand i Landbrug & Fødevarer.

Med lovændringen bliver det Miljøstyrelsens ansvar løbende at følge op på fremdriften af de frivillige aftaler, og med lovændringen kommer staten til at kompensere kommunerne for deres indsats, fordi de nu klart bliver pålagt en opgave i forhold til at sikre beskyttelsen af BNBO.

Glæde hos L&F over regeringens BNBO-plan

Se også:

Glæde hos L&F over regeringens BNBO-plan

- En forudsætning for fremdrift er, at vi har rammer og ansvar på plads. Det får vi nu. Forhåbentligt vil det betyde, at vi kan komme ud over stepperne med at få lavet frivillige aftaler, der lever op til intentionerne i BNBO-aftalerne, siger Thor Gunnar Kofoed.

Lovændringen, som regeringen nu har sendt i høring, kommer efter at opgørelser viser, at det i nogle kommuner faktisk er lykkedes at nå indsatsbehovet med frivillige aftaler.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Præmissen i hele den politiske aftale har været, at kommunerne eller vandværkerne skulle give de enkelte landmænd et tilbud om fuld erstatning at tage stilling til. I nogle kommuner, for eksempel. Lemvig, Bornholm og Sønderborg, er vi i mål, så det kan lade sig gøre. Med regeringens akutplan bliver det indført, at kommunerne først skal henvende sig til lodsejerne med henblik på at indgå en lokal, frivillig aftale og herefter give et påbud, hvis der ikke kan opnås enighed, siger Thor Gunnar Kofoed,

Thor Gunnar Kofod mener, at nøgleordet er lokal dialog.

- Succesen i nogle kommuner viser, at der, hvor der har været god lokal dialog, har det også været muligt at opnå gode resultater. Det er altså muligt med frivillige aftaler og lokale løsninger, hvis der er vilje til det, og det er på den måde, vi får de bedste resultater der tilgodeser lokale behov og ønsker, siger han.

Landmænd i Lejre og Holbæk rykker på BNBO

Se også:

Landmænd i Lejre og Holbæk rykker på BNBO