Lyt til artiklen:

Fugleinfluenza fundet i besætning med 2.500 økologiske høns og slagtefjerkræ

00:00
Hastighed: ???x
02:13

En besætning ved Alslev i Varde Kommune med op mod 2.500 økologiske høns og slagtefjerkræ er ramt af fugleinfluenza. Det viser prøver, som Statens Serum Institut har analyseret for Fødevarestyrelsen.

Fødevarestyrelsen og Beredskabsstyrelsen går i dag i gang med at aflive fuglene. Dels af hensyn til dyrevelfærden, dels for at begrænse risikoen for smittespredning. Fugleinfluenza smitter kun meget sjældent mennesker.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Hvordan smitten kan være kommet ind til fuglene, ved vi ikke endnu. Men da besætningens økologiske høns bor i mobile hønsehuse og går ude, er det sandsynligt, at der har været vilde fugle i nærheden af dyrene, og at smitten så kan have spredt sig ad den vej, siger veterinærchef i Fødevarestyrelsen, Signe Hvidt-Nielsen, i en pressemeddelelse.

Fugleinfluenza i kalkunbesætning ved Skælskør

Se også:

Fugleinfluenza i kalkunbesætning ved Skælskør

Fødevarestyrelsen har oprettet en tre kilometer beskyttelseszone og en 10 kilometer overvågningszone rundt om den smittede besætning. I begge zoner skal fjerkræ- og fugleejere registrere deres fugle på landbrugsindberetning.dk.

Styrelsen oplyser, at det i zonerne blandt andet er forbudt at afholde udstillinger med fugle, flytte fugle og produkter fra fugle indenfor og ind og ud af zonen, med mindre Fødevarestyrelsen har givet tilladelse. Fjerkræ og fugle skal beskyttes mod kontakt med vilde fugle. Zonerne er med til at begrænse risikoen for smittespredning.

rich-media-3
Kort over zonerne. Grafik: Fødevarestyrelsen

Fødevarestyrelsen kan tidligst ophæve restriktionerne 30 dage efter, at aflivning af fuglene og desinfektion af ejendommen er afsluttet.

Mulige eksportbegrænsninger

Når der er fugleinfluenza i en fjerkræbesætning, kan handel med EU-landene fortsætte som hidtil. Lande uden for EU kan dog lukke for deres import af æg, fjerkræ og fjerkrækød.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Udbruddet ved Alslev er det 8. siden årsskiftet. I år er tæt ved 130.000 fjerkræ aflivet på grund af fugleinfluenza.