Tilføj til lytteliste
Tilføj til lytteliste
Tilføj til lytteliste
På lytteliste
Tilføj til lytteliste
Lyt til artiklen:
Endnu en besætning ramt af fugleinfluenza: 40.000 høns aflives
Endnu engang er der konstateret fugleinfluenza hos en besætning med fjerkræ. Denne gang er det en hønsebesætning ved Hokkerup, syd for Åbenrå.
Fredag morgen går Fødevarestyrelsen i gang med at aflive de cirka 40.000 dyr på besætningen. Aflivningen sker i samarbejde med Beredskabsstyrelsen, og skal begrænse smitterisikoen og minimere dyrenes lidelser. Sygdommen smitter kun yderst sjældent mennesker, men er dødelig for fuglene, oplyser Fødevarestyrelsen i en pressemeddelelse.
Zoner skal inddæmme smitte
Fødevarestyrelsen opretter to beskyttelseszoner. En tre kilometer beskyttelseszone og en ti kilometer overvågningszone rundt om den smittede besætning.
I begge zoner skal fjerkræ- og fugleejere registrere deres fugle på landbrugsindberetning.dk. I zonerne er det blandt andet forbudt at afholde udstillinger med fugle, flytte fugle og produkter fra fugle indenfor og ind og ud af zonen, med mindre Fødevarestyrelsen har givet tilladelse.
Fødevarestyrelsen kan tidligst ophæve restriktionerne 30 dage efter, at aflivning af fuglene og desinfektion af den ramte ejendom er afsluttet.
Højt trusselsniveau
Fødevarestyrelen hævede den 18. december sidste år trusselsniveauet for smitte med fugleinfluenza fra de vilde fugle til høj. Derfor blev der indført regler om, at tamfugle skal lukkes inde eller overdækkes. Formålet er at undgå, at vilde fugle smitter tamfuglene.
Indhegninger, der er 40 kvadratmeter eller mindre, er undtaget fra kravet om overdækning, men ejerne skal holde dyrene indhegnet. Ejere af ande- og gåsebesætninger er også fritaget for kravet om overdækning, hvis de begrænser fuglenes udeareal og sikrer sig, at vilde fugle ikke kan lande i indhegningen. Foder og vandtrug skal overdækkes, så de vilde fugle ikke spiser og drikker med.
På grund af det forhøjede trusselsniveau forbyder Fødevarestyrelsen udstillinger, stævner, dyrskuer og lignende begivenheder med fugle og fjerkræ. Forbuddet gælder i hele landet.