Lyt til artiklen:

Onsdag må hønsene igen komme ud i det fri

00:00
Hastighed: ???x
02:43

Fra onsdag 17. april fjerner Fødevarestyrelsen kravet til fjerkræavlere om, at deres fugle skal være lukket inde eller være under tag eller fuglenet. Samtidig bliver det fra onsdag igen tilladt at tage til udstillinger med høns og andet fjerkæ uden at have søgt om tilladelse til at afholde udstilling, det skriver styrelsen i en pressemeddelelse.

Dermed slutter knap fire lange måneder, hvor fjerkræ fra økologiske besætninger og frilandsbesætninger har været indelukket for at undgå, at dyrene bliver smittet med den smitsomme fugleinfluenza, H5N1.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Fødevarestyrelsen ophæver både kravet om indelukning og overdækning, fordi en ny trusselsvurdering viser, at risikoen for fugleinfluenzasmitte fra de vilde fugle er faldet. Smitten med fugleinfluenza, stiger, når de vilde fugle trækker gennem Danmark.

De fleste fugletræk har nu forladt Danmark og er fløjet videre til deres ynglepladser. Både i Danmark og i resten af Europa er forekomsten af fugleinfluenza dalet de sidste uger. Sidst en større professionel fjerkræbesætning i Danmark blev ramt af fugleinfluenza, var i midten af februar.

- Selvom vi nu ændrer risikovurderingen er det trods alt ikke længere siden end midt i februar, at vi havde det seneste udbrud. Derfor vil jeg gerne minde om, at trækfuglene stadig kan bringe smitten med sig den næste måneds tid. Og fordi vilde fugle tiltrækkes af foderpladserne, bør fjerkræ ikke fodres i det fri uden overdækning. Endvidere anbefaler vi fortsat, at alle, der har med fjerkræ at gøre, gør alt hvad de kan for at undgå at deres dyr bliver smittet, blandt andet ved at skifte fodtøj, inden de går ind til dyrene, siger veterinærdirektør i Fødevarestyrelsen, Charlotte Vilstrup Castle.

Fødevarestyrelsen hævede tilbage i december trusselsniveauet for fugleinfluenza fra middel til høj, og indførte krav om, at fjerkræavlerne skulle holde deres dyr inde eller under tag. Alligevel bredte fugleinfluenzaen sig til i alt tolv besætninger, og mere end 135.000 dyr blev aflivet.

Fødevarestyrelsen overvåger stadig situationen nøje, og er klar til igen at hæve trusselsniveauet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Blandt andet hobbyhønseavlere og andre med færre end 100 fugle har været undtaget for det indespærringskrav, som Fødevarestyrelsen ophæver onsdag.

Fugleinfluenza er en anmeldepligtig sygdom ved mistanke. Selvom den primært ses i fugle, er den også anmeldepligtig ved mistanke i andre dyrearter.