Lyt til artiklen:

Digitalt projekt skal overvåge hygiejnen hos Arla

00:00
Hastighed: ???x
03:50

I alle fødevarevirksomheder er rengøring og bekæmpelse af mikrobiel vækst helt centralt. Arlas mejeri i Taulov er ingen undtagelse, og derfor samarbejder Force Technology, Alexandra Instituttet, Arla Foods og SPX Flow om at finde en ny måde til at overvåge mikrobielvækst digitalt, så det bliver nemmere at planlægge, hvornår der skal rengøres, det skriver parterne i en pressemeddelelse.

Regelmæssig rengøring er afgørende i mejeriproduktion, fordi indholdet af termoresistente mikroorganismer spiller en essentiel rolle i dannelsen af biofilm i pladevarmeveksleren.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Dannelse af biofilm er forskellig fra gård til gård; dermed indeholder mælken fra gårdene forskelligt niveau af mikroorganismer fra biofilm. Det er niveauet af mikroorganismer fra biofilmen, der er vigtig i forhold til dannelsen af biofilm i produktionsudstyret på mejeriet, siger Annette Baltzer Larsen, Senior Consultant i Force Technologys Audit and Verification.

I dag har mejerier typisk 6-7 timers produktionstid for at være på den sikre side. Noget mælk kan tåle 12-14 timers produktionstid, uden at man går på kompromis med kvaliteten, men problemet er, at mejeriproducenter ikke vil løbe den risiko, da de ikke ved, om det er sikkert med længere produktionsperioder. Det er essensen i det nye samarbejde.

Digital overvågning og forudsigelse

I det nye samarbejde forsøger man at ændre den måde, hvorpå vækst af biofilm bliver overvåget og forudsagt ved at benytte digitale værktøjer til at forbedre beslutningstagningen. Det er afgørende at overvåge biofilmvækst i mejeriproduktionen for at forhindre kontaminering, opretholde produktkvaliteten og sikre fødevaresikkerheden ved at opdage og håndtere potentielle kilder til bakterievækst og patogener.

Formålet med samarbejdet er at komme med onlineforudsigelser af biofilmvækst, så beslutningstagere kan planlægge og optimere rengøringen, som er Clean-In-Place (CIP) der betyder at rengøre uden at skille ad, for at reducere risikoen for at kontaminere mejeriprodukter. Der er ønsket at optimere produktionsudstyrets effektivitet og vedligehold på varmevekslere.

Force Technology udvikler en digital tvilling af SPX's varmeveksler og en model af biofilmvækst og implementerer tvillingemodellen på Alexandra Instituttets AR-platform, som skal demonstreres på Arla Foods' mejeriproduktionsfacilitet i Taulov. Kort og godt skal systemet kunne fortælle, hvornår der er behov for rengøring.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Arla søger bæredygtighed

Arla Foods' mejerivirksomhed i Taulov er et af verdens mest avancerede mejeriproduktionsanlæg, som årligt producerer 52.000 tons ost og vejer 500 millioner kilo mælk. Derfor er de altid på udkig efter nye teknologi og bedre løsninger, som kan gøre produktionen mere bæredygtig.

- Vi ser digitalisering som en katalysator og et værktøj til at styre ressourceforbruget, og en digital tvilling vil give os bedre viden om vores produktion i realtid og hjælpe os med at se, hvor vi kan sætte ind for at styre og overvåge væksten af biofilm. Med en digital tvilling undgår vi gætterier og antagelser om produktionstider og rengøring. Vi kan planlægge rengøring i forhold til udviklingen af biofilm, og i nogle tilfælde kan vi måske øge længden af produktionsperioderne, siger Frits Mogensen, Senior Operations Manager hos Arla Foods i Taulov.