Lyt til artiklen:

Formand: - Tak til Danmarks vildsvinehegn

00:00
Hastighed: ???x
03:00

Den ekstremt smitsomme og modstandsdygtige afrikanske svinepest, ASF, er nu fundet i Sverige. Det udløste straks nyheder og reaktioner på de danske landbrugsmedier, og i pressen generelt. Det gjorde det, fordi det er en meget alvorlig sygdom, som nu truer de svenske griseproducenter, det skriver Landbrug & Fødevarer Syddanmark i en pressemeddelelse

Hvis svinepesten skulle bryde ud i Danmark, vil det have så alvorlige konsekvenser, at store dele af den danske griseproduktion formentligt måtte lukke og slukke. Hertil kommer de økonomiske konsekvenser for den enkelte landmand samt den forringende konkurrenceevne for dansk grisekød ude i verden.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Heldigvis kan de danske griseproducenter være relativt rolige, skriver foreningen.

Det kan de, fordi der ikke er vildsvin i Danmark. En af de vigtigste årsager til det er, peger L&F Syddanmark på, at Danmark siden 2022 har haft et vildsvinehegn langs den dansk-tyske grænse. Hegnet blev sat op efter en del politisk debat.

Fra Landbrug & Fødevarer Syddanmark har det hele tiden lydt, at nødvendigheden ikke kunne undervurderes. Det er også en sag, som Henrik Jessen, formand for Landbrug & Fødevarer Syddanmark har været meget engageret i.

- Jeg har personligt kæmpet med næb og kløer for at få vildsvinehegnet op. Der var mange meninger om hegnet, men jeg synes, at vi nu kan konstatere, at vi i Danmark kan være rolige nu, selvom svinepesten er i vores naboland. Det kan vi, fordi vi ved, at vi ikke har nogen vildsvin i Danmark; takket være hegnet. Det synes jeg godt, at vi kan være stolte over i landboforeninger i Landbrug & Fødevarer, at vi gjorde det klart for politikerne, siger Henrik Jessen

Madpakker fra chauffører kan være årsag til smitte

Det er svært at sige med sikkerhed, men svinepesten bliver oftest bragt ind i lande ved, at en udenlandsk lastbilchauffør for eksempel har en madpakke med fra et udland, hvor der også er svinepest, mener L&F Syddanmark. Chaufføren holder så sin hvilepause på en rasteplads i Sverige, hvor han smider resterne af sin madpakke ud. I Sverige er det ikke unormalt, at skraldespande bliver væltet og gennemrodet af vildsvin, som så vil fortære det smittede kød, og derved selv blive smittet. Og så er smitten sluppet løs.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vi har med vildsvinehegnet så godt som elimineret risikoen for, at det her kan ske i Danmark. Det har de ikke i Sverige, og jeg frygter på mine svenske landmandskollegaers vegne, hvordan det skal ende for dem. Jeg tror ikke, at Sverige nogensinde kommer af med den afrikanske svinepest; ikke med de forhold de har nu, siger Henrik Jessen.