Lyt til artiklen:

Ferietid: Husk at tale om ASF med udenlandske medarbejdere

00:00
Hastighed: ???x
01:48

Sommerferien ruller, og det betyder, at mange rejser ud af landet, og at landbrugsbedrifternes udenlandske medarbejdere måske tager hjem på ferie. Det betyder også, at risikoen for at viderebringe potentiel smitte med afrikansk svinepest (ASF) kan stige, når medarbejderne vender retur fra ferien. Det gælder blandt andet fra lande som Rumænien, Polen og Litauen, det skriver Landbrug & Fødevarer i en pressemeddelelse.

Derfor bør de besætningsansvarlige være særligt opmærksomme og informere medarbejderne om smittefaren.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Det er vigtigt, at der fra den besætningsansvarlige er fuldt fokus på smittebeskyttelse - og særligt når medarbejderne vender tilbage efter ferien. Det gælder både af hensyn til smitterisiko i de enkelte besætninger, men også så vi ikke risikerer et større udbrud i Danmark, siger Landbrug & Fødevarers veterinærdirektør, Jens Munk Ebbesen.

Selvom mennesker bliver ikke syge af afrikansk svinepest, kan de sagtens bære smitten videre, og derfor kan det være en god ide at være opmærksom på de ting, man selv kan gøre for at nedbringe risikoen for smitte, fortæller Jens Munk Ebbesen:

- Sørg for, at medarbejderne ikke tager madvarer med tilbage til Danmark, og at deres fodtøj er rengjort. Derudover kan det være en god ide at rette fokus mod regler for adgang til besætningen, når og hvis man har været i kontakt med grise i udlandet, siger han.

Den bedste måde, hvorpå griseproducenterne kan sikre sig er ved fuld fokus på smittebeskyttelse og herunder overholdelse af de almindelige anbefalinger, som lyder:

  • 24 timers karantæne fra man krydser den danske grænse, til man må gå ind i et besætningsområde.
  • Inden adgang til et besætningsområde skal der skiftes tøj og sko, og man skal have været i bad.
  • Fødevarer, jagttrofæer og levende dyr medtaget fra udlandet må ikke være i besætningsområder.
ASF smitte i vildsvin stiger markant i EU

Se også:

ASF smitte i vildsvin stiger markant i EU