Lyt til artiklen:

ASF påvist i svensk vildsvin

00:00
Hastighed: ???x
01:32

Abonnementsartikel

For første gang er afrikansk svinepest påvist i et dødt vildsvin i Sverige.

For første gang nogensinde er den frygtede sygdom afrikansk svinepest fundet i Sverige, det skriver Jordbruksverket i en pressemeddelelse

Det drejer sig om et dødt vildsvin, som er et af syv dødfundne vildsvin syd for byen Fagersta. Prøver fra yderligere ét vildsvin er på vej til test, og de svenske myndigheder er i gang med at kortlægge og begrænse smitten.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

Griseproducenter i området opfordres til at være ekstra på vagt på biosikkerheden og kontakte dyrlægen ved tegn på sygdom eller øget dødelighed i besætningerne.

- Vi ved ikke hvordan smitten er kommet ind, men det er et lant spring fra nærmeste smittede område i Europa, og vi går derfor ud fra at smitten er båret hertil af mennesker og ikke vildsvin. Der sker for tiden en omfattende smittespredning i Europa. Der er lande der er lykkedes med at udrydde sygdommen, og det er også vores mål, siger Karl Ståhl fra Statens Veterinärmedicinska Anstalt i pressemeddelelse.

Svinepest nær Danmark har flere gange skabt frygt for dansk eksport.

Men ifølge veterinærdirektør i Landbrug & Fødevarer Jens Munk Ebbesen, som Ritzau har talt med ifølge DR, bør det svenske fund ikke udgøre en fare for Danmark

- Jeg tror ikke, det øger risikoen for smitte i Danmark. Der er ingen vildsvin her, der kan samle det op, og det sætter os i en anden situation end Sverige, siger han.