Lyt til artiklen:

Hobbylandmænd skal ind i kampen mod svinepest

00:00
Hastighed: ???x
01:46

Mere end hver tredje danske hobbyavler med mellem én og ti grise på friland har enten ikke tilstrækkeligt styr på reglerne for indhegning eller den lovpligtige skiltning om, at fodring er forbudt.

Det skriver Fødevarestyrelsen på baggrund af en stikprøvekontrol, som blev gennemført i cirka 150 vildsvine- og tamgrisebesætninger i 2022.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Også i de lidt større grisebesætninger, kan der med fordel strammes op i forhold til reglerne, som er med til at beskytte Danmark mod den afrikansk svinepest. Men her er problemet mindre, skriver styrelsen i en pressemeddelelse.

Afrikansk svinepest fundet i tyske tamsvin

Se også:

Afrikansk svinepest fundet i tyske tamsvin

Således fik hver fjerde af de landmænd, der havde besætninger på mellem 11 og 50 dyr, en indskærpelse, da Fødevarestyrelsen kom på kontrolbesøg.

- Rammer afrikansk svinepest først Danmark, kan udgifterne til aflivning og tabte eksportindtægter tælles i milliarder. Derfor skal ejere holde dyrene forsvarligt bag hegn og informere gæster og forbipasserende om, at det er forbudt at fordre dyrene med madaffald, forklarer Fødevarestyrelsens veterinærdirektør, Charlotte Vilstrup Castle.

Afrikansk svinepest har siden 2014 spredt sig fra Hviderusland til flere EU-lande og findes i dag i Bulgarien, Estland, Grækenland, Italien, Letland, Litauen, Polen, Rumænien, Slovakiet, Tyskland og Ungarn.

Derudover er afrikansk svinepest til stede i flere nabolande til EU, blandt andet Moldova, Rusland, Serbien og Ukraine. Sygdommen har primært spredt sig med vildsvin, men de store spring i sygdommens udbredelse skyldes menneskelig aktivitet, hvor mennesker har medbragt virusholdige fødevarer, som er blevet ædt af grise eller vildsvin.