Lyt til artiklen:

Mikrospotsprøjte på Landsskuet med en dags forsinkelse

00:00
Hastighed: ???x
02:02

LANDSSKUETS NYHEDSPRIS: Sprøjten ARA fra schweiziske Ecorobotix blev lanceret i efteråret på den franske messe Sima, hvor den blev tildelt en guldmedalje for nyhedsværdien, og umiddelbart efter messen kunne danske Ag Precision afsløre, at virksomheden havde sikret sig importen.

Trods ihærdige forsøg lykkedes det ikke at få sprøjten med på Agromek. Men nu viser AG Precision sprøjten på Landsskuet - dog først fra fredag, fordi den først skal hjem fra Borgeby Fältdagar, som foregår samtidig med Landsskuets åbningsdag.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

Sprøjten kan spotsprøjte enkeltplanter i marken, og den er indstillet til Landsskuets Nyhedspris.

ARA er baseret på kamerateknologi samt kunstig intelligens, der kan genkende en rækkeafgrøder og skelne kulturplanterne fra ukrudt og derefter vælge en passende strategi for sprøjtning.

Hvert af de seks kameraer tager 100 billeder i sekundet.

Sprøjten kører med en unik algoritme for de enkelte afgrøder og genkender afgrøderne på deres form, og der kan ifølge Kristian Møller fra AG Precision opnås væsentlige besparelser på kemi og gødning.

Ecorobotix har fremhævet, at der endnu ikke findes tilsvarende maskiner med samme effekt på det europæiske marked.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Sprøjten er seks meter bred, liftophængt og minder om en klodset brakpudser. I frontliften er placeret en 600 liter rentvandstank og en 180 liter tank til sprøjtemidlet.

rich-media-3
De to fyldte tanke i fronten vejer 1000 kg, mens selve ARA-sprøjten vejer 1100 kg. Det gør, at en lille let traktor kan håndtere sprøjten og dermed holdes traktosen nede i marken. Pressefoto: Ag Precision.

ARA arbejder med en hastighed på syv kilometer i timen og kapaciteten angives at være fire hektar i timen.

Sprøjten er afprøvet gennem nogle år på flere europæiske bedrifter, og der udvikles konstant på produktet.

Men allerede nu angiver Ecorobotix, at kemibesparelsen er mellem 80 og 95 procent.