Lyt til artiklen:

Ministeren: Det skal være lettere for unge at overtage et landbrug

00:00
Hastighed: ???x
02:08

Abonnementsartikel

Fødevareminister Jacob Jensen (V) benyttede sin tale ved åbingen af Roskilde Dyrskue til at love mindre bureaukrati og at gøre det lettere for unge at overtage landbrug.

Landbrugets generationsskifteudfordring var blandt de emner, som fødevareminister Jacob Jensen (V) berørte i sin åbningstale på Roskilde Dyrskue.

Han glæder sig over, at dyrskuet er et samlingssted på tværs af generationer.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- For det vidner om, at interessen for landbruget stadig er blomstrende, og det er bredt anerkendt. Danmark er et stolt landbrugsland, og det skal vi blive ved med at være, sagde han.

- Og derfor skal vi sikre nogle rammer, der gør det både nemmere og mere attraktivt at overtage stafetten som ung landmand. Heldigvis oplever vi også i de her år en enorm interesse for vores landbrugserhverv. I år startede 20 procent flere elever på landbrugsskolerne sammenlignet med 2021. Og det er afgørende, at nye kræfter kan og vil være med til at udvikle landbruget, sagde han.

Ministeren lovede på den baggrund at gøre sit for, at yngre generationer ser en stor værdi i at trække i arbejdstøjet og komme ud på marken og i stalden fremover.

Afbureaukratisering

- Og for at gøre det mere attraktivt at være landmand, har jeg sat mig for at få ryddet op i unødig bøvl og bureaukrati. Det kan siges meget enkelt: det skal være lettere at være landmand i Danmark, sagde han.

Jacob Jensens løfte på Roskilde Dyrskue lød derfor, at han vil se på muligheden for at afskaffe unødige regler og benspænd.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vi skal selvfølgelig ikke være blinde for, at reglerne er indført med et formål, og derfor er det også vigtigt, at vi tænker os godt om, så vi ikke slækker på de høje ambitioner, vi har for klima, miljø og dyrevelfærd, sagde han, men tilføjede, at han vil arbejde for at gå regler og bekendtgørelser efter i sømmene for at se, om de kan gøres mere virkelighedsnære med det gode landmandsskab i centrum.

- Det er min fornemmelse, at det kan lade sig gøre, sagde han.