Lyt til artiklen:

En hyldest til taknemmeligheden

00:00
Hastighed: ???x
03:48

Povl Fritzner, formand for Roskilde Dyrskue, mener, at det er vigtigt, at vi husker at dyrke fællesskabet og udviser større taknemmelighed for de små ting i hverdagen.

- Fundamentet for dansk landbrug er, at vi på samme tid arbejder som selvstændige individuelle mennesker, der er dybt engagerede i egen lykke, men også at vi arbejder i et stærkt og forpligtende fællesskab, sagde han i sin åbningstale.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Og han opfordrer til, at vi dyrker fællesskaber, som gør os stærke både i medgang og modgang - på tværs af politiske holdninger.

- Det handler ikke om den enkelte, men om det, vi kan gøre i fællesskab, sagde han og tilføjede, at vi også skal huske, at der er mange grunde til, at vi bør huske at være taknemmelige for de små ting i hverdagen.

Mange lider

- Tænk bare på dem, der lider under krigen i Ukraine eller sulter i Afrika. Vi er tilbøjelige til at tage alting for givet, men jeg har med årene lært mig selv at være taknemmelig for alle de små og store ting, tilværelse byder på, sagde han.

Og helt konkret fremhævede han, at vi skal være taknemmelige for, at vi kan gå på dyrskuepladsen og nyde samværet med familie, venner og kollegaer.

- Dyrskuet er et sted, der bygger bro mellem land og by og skaber relationer mellem mennesker, og det er vigtigt for os alle sammen. For i sidste ende er relationerne til andre det, der betyder noget i livet, sagde han.

Artiklen fortsætter efter annoncen

CO2-afgift

Povl Fritzner er dog alt andet end taknem,melig for udsigten til en CO2-afgift, som han mener er skruet helt forkert sammen, og han benyttede dyrskueåbningen til at kræve ændringer.

- Danmark er ikke en osteklokke. Men det skulle man tro, for den måde vi opgør Danmarks CO2 regnskab, belønner import og straffer vores egen produktion. Hvis vi køber en bøf fra Argentina, tæller den ikke med i vores klimaregnskab. Men spiser vi en dansk bøf, så er der røde tal på klima-bundlinje. Det giver ikke mening og det skal laves om, sagde han.

Povl Fritzner medgiver dog, at det er nødvendigt, at klimaregnskab og CO2 står høj på dagsordenen verden over. Og han mener, at danske landmænd spiller en vigtig rolle, fordi de er er verdensmestre i bæredygtighed.

- Vores fødevarer har et af verdens laveste miljøaftryk, både når det gælder plante- og husdyrproduktion. Derfor skal vi blive ved med at producere fødevarerne her i landet, hvor blandt andet teknologien og landmanden sammen sørger for, at fødevarerne bliver lavet med et af de laveste klimaaftryk i verden, fastslog han.

Koens rolle

Povl Fritzner anfægter i den forbindelse, at koen skulle være den største klimasynder, hvilket man kan få indtryk af, når man lytter til debatten.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Han efterlyser flere nuancer og samtaler om løsningerne. Han frygter, at vi ellers risikerer at jage de unge, innovative landmænd væk fra landbruget med dommedagssnak uden fagligt belæg.

- Vi har alle sammen et ansvar for, at det ikke sker. Lad os lige sætte tingene i perspektiv: Der skal 83 kg kartofler, eller en liter mælk eller 30 sekunders flyrejse til at udlede ét kg CO2. Den nyeste forskning viser, at flyenes CO2-udledning er 4 gange så kraftig som den CO2, der kommer fra bilerne. På verdensplan står flyene for 35 pct. af påvirkningen, mens bilerne står for 57 pct. Det er helt ny viden, sagde Povl Fritzner.