Lyt til artiklen:

Biogas Danmark: Landbruget skal ikke pålægges afgift på biogasgylle

00:00
Hastighed: ???x
02:43

I dag, den 13. april, er fødevareminister Jacob Jensen (V) kaldt i samråd om Klimarådets seneste statusrapport for 2023.

Klimarådet har påpeget to store udfordringer med den danske klimaindsats. Det gælder indfrielsen af det danske 2025-klimamål, og at Danmark med den nuværende klimapolitik ikke vil være i stand til at indfri EU klimaforpligtigelserne i ikke-kvotesektoren og for LULUCF, som er arealer og skov.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ministeren er specifikt blevet bedt om at forholde sig til spørgsmålet om en hurtig indførelse af en CO2-afgift på landbrugets biologiske processer for at sikre klimareduktioner, og her skal ministeren holde målet for øje. Det skriver Biogas Danmark i en pressemeddelelse.

- Formålet med en CO2-afgift på landbruget er at fremme grønne teknologier som biogas og sikre en grøn omstilling af landbruget, og ikke at afvikle landbruget, som Klimarådet har foreslået. Derfor er det vigtigt at sikre, at de grønne teknologier kan anvendes til at reducere klimaaftrykket og herigennem undgå en CO2-afgift. Det håber jeg bliver understreget under samrådet, siger Henrik Høegh, der er formand for Biogas Danmark.

Frihold biogasgylle

Til efteråret kommer Svarer-udvalget med en anbefaling om mulighederne for en afgift på landbrugets biologiske udledninger, og her har regeringen på forhånd meld ud, at en sådan ikke må koste udflagning af arbejdspladser og dermed CO2-lækage ud af Danmark.

- Ingen ved endnu, hvad Svarer-udvalget vil anbefale, og det er en svær opgave, hvor hensynene til både klima, konkurrenceevne og udviklingsmuligheder skal gå op i en højere enhed. Men en ting er sikkert; Danmark bliver kun et foregangsland, hvis vi med teknologier som biogas sikrer klimaomstilling i landbruget og samtidig bevarer arbejdspladser i landdistrikterne og fastholder fødevareproduktionen i Danmark, siger Henrik Høegh.

Derfor har Biogas Danmark lavet en analyse af konsekvenserne af at pålægge metanudledning fra husdyrgødning en COP2-afgift, og hvilke klimareduktioner der kan opnås.

Artiklen fortsætter efter annoncen

rich-media-3
Figuren viser udledninger fra husdyrgødning på typiske husdyrbrug samt drivhusgasreduktioner ved anvendelse af teknologier, der sikrer, at gyllen kommer hurtigt ud af stalden og ind i biogasanlægget, samt lagring af biochar fra fibre. Grafik: Biogas Danmark.

Beregningerne fra interesseorganisationen viser, at biogasteknologi i kombination med hyppig udslusning af gylle samt pyrolyse af den afgassede fiberfraktion kan reducere klimagasudledningerne fra husdyrgødning med over 90 procent i både svine- og kvægproduktion.

Derfor anbefaler Biogas Danmark, at man øger reduktionerne markant ved at bringe mere husdyrgødning hurtigt ud af staldene og ind i biogasanlæggene. Blandt andet ved at friholde husdyrgødning, der behandles i biogasanlæg, fra en kommende CO2-afgift.