Lyt til artiklen:

Fjordland matcher landmænd til generationsskifte

00:00
Hastighed: ???x
04:53

Gennem et kvart århundrede har landmand Klaus Knudsen, 57, drevet landbrug syd for Thisted. Oprindeligt investerede han i et svinebrug sammen med sin hustru. Gården har de solgt i 2006 og i stedet investeret i kalveproduktionen Lindgaard Landbrug, det skriver Fjordland i en pressemeddelelse i anledning af foreningens nye koncept "Future Match".

Havde det ikke været for en kapitalindsprøjtning fra svigerforældrene til deres første køb, var det aldrig lykkedes dem at etablere sig, fortæller han.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Her 30 år senere, skal unge landmænd hoste op med endnu mere for at få deres eget, og det kan simpelthen ikke lade sig gøre. Samtidigt så har jeg bygget min kalveproduktion op fra 34 hektar til 200 hektar ejet jord, og jeg vil være ked af at skulle nedskalere det op til min pension for at kunne finde en arvtager, eller alternativt lukke det, siger Klaus Knudsen.

Derfor leder han nu efter en samarbejdspartner, som på sigt vil have interesse i at overtage. Sammen med sin kone Henriette har han tre børn, men ingen af dem ønsker at drive virksomheden videre.

Sådan sendte et generationsskifte Claus og Martin succesfuldt i front

Se også:

Sådan sendte et generationsskifte Claus og Martin succesfuldt i front

Matcher landmænd med landbrug

Et alternativ for yngre landmænd, som vil være selvstændige, er ved at tage form. Det præsenterede Fjordland for deltagerne på årets Fjordland Kongres i Kulturcenter Skive i februar 2024.

- Vi ser, at landbrugene bliver større og mere komplekse - det er svært for de unge at løfte finansieringen til at købe alene. Derfor oplever vi, at landbrug i højere grad bliver drevet gennem andre virksomhedsmodeller, forklarer daglig leder af ejendomsmæglerforretningen drevet af Fjordland, Fjordland Mægler, Ole Sand.

- Det kræver et stort forudgående arbejde at finde en partner enten i det daglige arbejde eller til den finansielle del af forretningen - der vil vi gerne kunne matche parterne med hinanden, siger han.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Kartoteket går under navnet Future Match. Fjordland har netop oprettet et kartotek for både etablerede landmænd, yngre landmænd samt investorer. Det skal imødekomme flere landmænds ønske om at etablere sig, hvor manglende kapital spænder ben for projektet.

En alternativ ejerform

Future Match er en mulighed for yngre landmænd på jagt efter sit eget livsværk, samt landmænd som ønsker at finde en potentiel overtager til deres gård.

- Vi vil gerne promovere andre former for ejerskab. Tidligere var der mange landmænd, der kom ind i branchen ved at købe en lille ejendom og så bygge den op. Dem er der længere imellem, så Fjordland vil gerne belyse mulighederne, og finde nogle emner, så vi har nogle at tage fat i, forklarer Ole Sand.

Det hilser landmand Klaus Knudsen velkommen. Han er i god tid, og vil gerne finde det rette match til et generationsskifte. Han er åben for flere typer af ejerskab, fortæller han:

- Jeg vil gerne bare have taget hul på det, så jeg har en plan for de kommende år. Jeg kan vente på den rette i et halvt, helt eller to år, og jeg er åben for partnerskaber, I/S eller noget helt tredje, jeg lægger mig ikke fast på noget, siger landmanden.

Artiklen fortsætter efter annoncen

At prikke til de rigtige

Klaus Knudsen har en passioneret tilgang til ungdommen og benytter sin virksomhed som en slags "rugekasse" for unge, som leder efter deres rette hylde på arbejdsmarkedet - med stor succes. Derfor værner han både om sin bedrift og sine medarbejdere:

- Jeg har kollegaer, som de sidste ti år af deres arbejdsliv drosler ned, for så at lukke til sidst. Jeg vil jo rigtig gerne se min virksomhed køre videre. Desuden ville en nedskalering betyde, at jeg skulle sige farvel til mine folk, det har jeg ikke lyst til - slet ikke, når det betyder, at jeg i min alderdom, så vil skulle stå for det hele selv, forklarer han.

Fjordland leder særligt efter landmænd med et ønske om at blive bedriftsejere, som er interesseret i at blive skrevet i det nye kartotek.

- Vi noterer alle ønsker til bedrift og ejerform, og så benytter vi vores kæmpe netværk inden for landbruget til at prikke til de rigtige. Det gælder om at matche på en hel del mere end bare den fysiske ejendom, og det er vi de rette mæglere til, mener Ole Sand.

Klaus Knudsen har tillid til projektet og ser frem til en kommende samarbejdspartner på Lindgaard Landbrug:

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Fjordland er min landboforening, som jeg benytter til alt fra regnskab til planlægning af planteavl. Jeg havde ikke ringet til en hvilken som helst ejendomsmægler, men her har jeg en tro på, at vi kan finde én eller to, som kan komme med på sidelinjen sammen med mig, for om ti år, så er jeg ude, lyder forventningen fra landmanden.

Arla afviser generationsskifter: Unge økologer må skifte mejeri

Se også:

Arla afviser generationsskifter: Unge økologer må skifte mejeri