Lyt til artiklen:

Fugleinfluenza på Sydsjælland: 15.000 kalkuner skal aflives

00:00
Hastighed: ???x
02:24

For femte gang siden oktober er en besætning med fugle smittet med fugleinfluenza. Seneste tilfælde er fra i dag, hvor Fødevarestyrelsen oplyser, at en besætning med 15.000 kalkuner er ramt af fugleinfluenza. Farmen ligger ved Bøgelund på Sydsjælland.

- Det er nu anden gang i år, at vi finder den dødelige og meget smitsomme H5N1 fugleinfluenza i en besætning. For at begrænse fuglenes lidelser og for at forebygge smittespredning, går vi og Beredskabsstyrelsen onsdag i gang med at aflive dyrene, fortæller Mette Kirkeskov Sie, der er veterinærchef i Fødevarestyrelsen i en pressemeddelelse.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Siden oktober har sygdommen ramt en mindre hobbybesætning på Als, en kalkunbesætning med 34.000 kalkuner ved Slagelse, en kalkunbesætning på Lolland med 36.000 kalkuner og en besætning ved Hedensted, hvor 50.000 høns blev aflivet.

Områdets fugleejere må hverken flytte fugle eller æg

Fødevarestyrelsen har i dag oprettet en restriktionszone ved den ramte kalkunbesætning. I en radius på 10 kilometer er det nu forbudt at flytte æg eller fjerkræ uden særlig tilladelse fra Fødevarestyrelsen, og alle fjerkræejere skal registrere deres fuglehold på landbrugsindberetning.dk.

Jens må gerne flytte sine æg - men ikke hønsemøget

Se også:

Jens må gerne flytte sine æg - men ikke hønsemøget

Restriktionerne kommer til at gælde fjerkræproducenter og hobbyavlere i området.

- Vi må igen understrege, at det er uhyre vigtigt, at alle, der har fugle, følger reglerne og holder dem inde eller overdækket, så fuglene ikke kan blive ramt af smitte fra de vilde fugle, siger Mette Kirkeskov Sie.

rich-media-3
Kort over beskyttelseszoner, som Fødevarestyrelsen har oprettet med centrum i fugleinfluenza-udbruddet ved Bøgelunde. Inden for 10 km-zonen er det nu bl.a. forbudt at flytte æg og fjerkræ uden dispensation fra Fødevarestyrelsen, og det er et krav, at alle fjerkræejere skal registrere sine dyr på landbrugsindberetning.dk.

Hvis indhegningen er 40 kvadratmeter eller mindre, eller hvis man har færre end 100 fugle, som ikke er fjerkræ, så har man ikke pligt til at overdække dem. Af hensyn til fuglenes sundhed anbefaler Fødevarestyrelsen dog, at man holder dem indhegnet og overdækker hønsegården med fast tag, net eller tråd.

Artiklen fortsætter efter annoncen

De mange tusinde smittede kalkuner bliver aflivet i et samarbejde mellem Fødevarestyrelsen og Beredskabsstyrelsen. Når fuglene er kørt væk, bliver hele ejendommen rengjort og desinficeret, inden den igen kan blive fyldt med fugle.

Fødevarestyrelsen forventer tidligst at kunne ophæve restriktionerne 30 dage efter, at aflivning af fuglene og desinfektion af ejendommen er afsluttet.

Sygdommen smitter kun meget sjældent til mennesker.