Lyt til artiklen:

Hver fjerde i hele verden arbejder med landbrug

00:00
Hastighed: ???x
01:29

I dag arbejder omkring 866 millioner mennesker i landbruget over hele verden. Det er 16 procent færre end i 2000 og svarer til mere end en fjerdedel af den globale arbejdsstyrke.

Verdens landbrug producerede det seneste år 3,6 billioner dollars i værditilvækst. Det er en stigning på 78 procent i økonomisk værdi sammenlignet med 2000.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det er blot nogle af oplysningerne i den statistiske årbog fra FN's fødevareorganisation, FAO - The Statistical Yearbook World Food and Agriculture 2022 - som netop er udkommet og bringer et omfattende datamateriale og desuden sammenfatter en række tendenser inden for verdens landbrugs- og fødevaresystemer.

Årbogen omfatter emner som landbrugsbeskæftigelse, handel med landbrugets fødevarer, brug af gødning og pesticider rundt om i verden samt miljø- og klimafaktorer.

Forsyningssikkerhed

FAO bruger kostens energiforsyning som en såkaldt nøgleindikator for sikkerhed i befolkningernes fødevareforsyning, og den er steget med gennemsnitligt ni procent siden 2000. Ifølge FAO's tal var stigningen størst i Asien.

På verdensplan har hvert menneske nu i gennemsnit tilgang til 2.960 kalorier pr. dag, hvor gennemsnittet i Europa og Nordamerika er oppe på 3.540 kalorier pr. dag.