Lyt til artiklen:

Råvarer til fødevareproduktion falder i pris

00:00
Hastighed: ???x
02:46

FN's fødevareorganisation, FAO, følger udviklingen i de råvarepriser, som indgår i fødevareproduktionen, og her fremgår det, at priserne er faldet fire måneder i træk, siden de toppede tidligere i år - alene i juli faldt prisindekset 8,6 procent.

De betydeligste kornarter og vegetabilske olier faldt endda med tocifrede procenttal.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Der er dog stadig mange usikkerhedsfaktorer, som kan påvirke udviklingen i produktion og priser.

- Høje gødningspriser kan påvirke fremtidige produktionsudsigter og landmænds levebrød, dystre globale økonomiske udsigter og valutabevægelser, udgør alle en alvorlig belastning for den globale fødevaresikkerhed, siger FAO's cheføkonom Maximo Torero.

Vegetabilsk olie

FAO's prisindeks for vegetabilsk olie faldt med 19,2 procent i juli fra juni, hvilket markerer et lavpunkt i 10 måneder. Internationale noteringer for alle olietyper faldt, idet palmeoliepriserne faldt på grund af udsigten til rigelig eksporttilgængelighed fra Indonesien, priserne på rapsolie svarede til forventningerne om rigeligt med nye afgrøder, og sojaoliepriserne faldt på grund af langvarig træg efterspørgsel. Priserne på solsikkeolie faldt også markant på grund af en afdæmpet global importefterspørgsel på trods af fortsat logistisk usikkerhed i Sortehavsregionen. Lavere råoliepriser pressede også værdierne af vegetabilsk olie ned.

Korn

FAO's kornprisindeks faldt med 11,5 procent i måneden, mens det forblev 16,6 procent over sin værdi i juli 2021. Priserne faldt på alle de kornsorter, der er repræsenteret i indekset. Hveden faldt mest med hele 14,5 procent, dels som reaktion på aftalen indgået mellem Ukraine og Rusland om at fjerne blokeringen af eksporten fra centrale Sortehavshavne og dels fordi høsten er i gang på den nordlige halvkugle.

Mælk og kød

FAO's mejeriprisindeks faldt med 2,5 procent fra juni til juli, men var stadig i gennemsnit 25,4 procent over værdien i juli 2021. Priserne på mælkepulver og smør faldt, mens priserne på ost forblev stabile, understøttet af efterspørgsel på europæiske turistdestinationer.

Artiklen fortsætter efter annoncen

FAO's kødprisindeks faldt også en smule i juli. Faldet var 0,5 procent på grund af en svækket importefterspørgsel efter kød fra kvæg, får og svin. Derimod nåede de internationale priser på fjerkrækød et rekordhøjt niveau, understøttet af en solid global importefterspørgsel og stramme forsyninger på grund af fugleinfluenzaudbrud på den nordlige halvkugle.