Lyt til artiklen:

Højere udbytter skal sikre øget global fødevareproduktion

00:00
Hastighed: ???x
03:03

Det bliver afgørende for at sikre den nødvendige vækst i den globale fødevareforsyning, at udbytterne stiger i landbrugets afgrøder.

- Derfor er investeringer i øgede udbytter og forbedret landbrugsdrift essentielt, skriver OECD og FAO i deres seneste analyse af udviklingen frem mod 2032.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Outlook-rapporten kalkulerer med fortsat fremgang i forædlingen af landbrugsafgrøder og en overgang til mere intensive produktionsmetoder.

På den baggrund forventer OECD og FAO, at udbyttestigninger kommer til at tegne sig for 79 procent af de næste ti års øgede fødevareproduktion. Udvidede landbrugsarealer forventes at tegne sig for seks procent af den øgede fødevareproduktion, mens mere intensive dyrkningsmetoder forventes at bidrage med seks procent af fremgangen.

I rapporten rejses i øvrigt bekymring for, at stigende gødningspriser risikerer at påvirke den globale fødevareforsyningssikkerhed. Rapporten estimerer, at en procents stigning i gødningsprisen vil føre til en stigning i fødevarepriserne på 0,2 procent.

Husdyr

Tilsvarende forventer OECD og FAO, at vi vil se en produktionsfremgang på 1,3 procent om året i den globale husdyrproduktion, og at fremgangen hovedsageligt vil komme fra et en forøgelse af det enkelte dyrs effektivitet, som dels skyldes mere effektivt besætningsmanagement og dels højere foderintensitet.

Det er forventningen, at fjerkrækød vil tegne sig for halvdelens af de næste ti års vækst i kødproduktionen å grund af bæredygtighed og en fordelagtig produktionspris.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Samtidig er forventningen, at svinekød i løbet af få år vil komme sig over de senere års tilbageslag som følge af Afrikansk Svinepest i Østasien, og forventningen er, at produktionen herefter vil stige med samme takt som før tilbageslaget på grund af svinepest.

Og der en forventning om, at den globale mælkeproduktion vil stige betydeligt i det kommende årti, og at halvdelen af væksten vil ske i Indien og Pakistan.

Klimapåvirkning

OECD og FAO sætter også fokus på betydningen af landbrugets udledning af drivhusgasser og forventer en stigning i udledningerne på 7,6 procent i det kommende tiår. Det er en mindre stigning end i det foregående årti, og det er betydeligt lavere end den forventede stigning på 12,8 procent i landbrugets produktion.

- Det indikerer et hurtigere fald i CO2-udledningen fra landbrugsproduktionen.

Alligevel fastslår rapporten fra OECD og FAO, at der forestår en vigtig indsats for at sikre, at landbruget bidrager effektivt til at bremse klimaændringerne.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Desuden står landbruget over for udfordringer med at tilpasse sig til oftere forekommende og mere ekstreme vejrsituationer.