Lyt til artiklen:

Digitalt klimaværktøj vinder indpas hos danske landmænd

00:00
Hastighed: ???x
02:24

ESGreen Tool kan, som et af de første værktøjer i verden, på en enkel og overskuelig måde beregne klimaaftrykket på en landbrugsbedrift og give landmanden tal for, hvordan konkrete tiltag vil påvirke bedriftens klimaaftryk. På cirka seks måneder er over 1.000 landmænd logget ind i ESGreen Tool, og det er de glade for hos Seges Innovation, som har udviklet værkstøjet i samarbejde med Forenet Kredit og Nykredit.

- Den store interesse skyldes uden tvivl, at danske landmænd generelt er meget nysgerrige omkring, hvordan de kan nedsætte klimabelastningen fra deres bedrift. Her er ESGreen Tool et oplagt værktøj, fordi det på basis af specifikke bedriftsdata kan give svar på, hvilke tiltag der kan reducere bedriftens klimaaftryk mest. Samtidig kan landmanden se, hvor de lavthængende frugter gemmer sig og handle på det, siger Jens Bligaard, direktør i Seges Innovation i en pressemeddelelse.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Landmand: ESGreen Tool er et kæmpe løft

En af de landmænd, der er begyndt at bruge ESGreen Tool, er griseproducenten Søren Andersen fra Spøttrup ved Skive.

- Behovet for et klimaværktøj har været enormt. Før ESGreen Tool har vi som landmænd ikke haft nogle redskaber til at holde øje med vores klimaaftryk, men det har vi nu, og det giver os svar på, hvordan vores klimabelastning ser ud, og om vi er på rette vej klimamæssigt. Dermed er ESGreen Tool et kæmpeløft på klimafronten, og værktøjet er et godt grundlag for fremtidens klimareduktioner i landbruget, siger Søren Andersen.

Det digitale klimaværktøj kan bruges af langt de fleste landbrugsvirksomheder uafhængig af størrelse og produktionsform, oplyser Seges i pressemeddelelsen.

Mere miljøvenligt og konkurrencedygtigt

Fra Forenet Kredits side har der været store forventninger til klimaværktøjet ESGreen Tool og det tilhørende uddannelsesforløb, siden det blev lanceret til de danske landmænd i marts 2022.

- I Forenet Kredit har vi valgt at medfinansiere ESGreen Tool og det tilhørende uddannelsesforløb, fordi vi gerne ville give alle danske landmænd muligheden for at arbejde databaseret og systematisk med den grønne omstilling af deres landbrug. Vi tror på, at klimavenlige landbrug er konkurrencedygtige landbrug, og derfor håber jeg, at endnu flere vil tage godt imod de nye muligheder, siger vicedirektør Karsten Beltoft fra Forenet Kredit