Lyt til artiklen:

Fødevareklyngen er under pres fra energikrisen og Ukrainekrigen

00:00
Hastighed: ???x
01:56

Abonnementsartikel

Regeringen præsenterer fredag ny handlingsplan for fødevareklyngens eksport.

Hvordan sikrer Danmark, at fødevareklyngen i en turbulent tid med internationale kriser og ustabile markeder også fremover kan eksportere kvalitetsfødevarer og -løsninger til den grønne omstilling?

Det spørgsmål sætter fødevareminister Rasmus Prehn og udenrigsminister Jeppe Kofod ord på fredag den 9. september, når regeringen lancerer en ny handlingsplan for fødevareklyngens eksport til de globale markeder, skriver Ministeriet for Fødevare, Landbrug og Fiskeri i en pressemeddelelse.

Artiklen fortsætter efter annoncen

En kombination af blandt andet Brexit, covid-19 og krigen i Ukraine har sendt voldsomme rystelser gennem de globale markeder og skabt stor usikkerhed. Mange lande tænker i højere grad i national selvforsyning, hvilket udfordrer dansk eksport. Det gælder ikke mindst på fødevareområdet. Men det skaber også muligheder.

Det kalder på en styrket indsats for danske eksportmuligheder i fremtiden. Derfor præsenterer regeringen nu en ny handlingsplan for fødevareklyngens eksport til de globale markeder. Den danske fødevareklynge har nemlig en unik mulighed for at bidrage til at løse de globale udfordringer med effektive, bæredygtige og innovative løsninger, mener regeringen.

Fødevareminister Rasmus Prehn siger:

- Fødevareklyngen leverer både sunde og sikre produkter til hele verden - og det skal de blive ved med på trods af stor usikkerhed på de internationale markeder. For det spiller en vigtig rolle for både vækst og beskæftigelse i Danmark. Derfor ønsker vi fra regeringens side med den her handlingsplan at bringe Danmarks styrkeposition på eksport af fødevarer endnu stærkere i spil til gavn for både fødevareklyngen, dansk vækst og beskæftigelse og grøn omstilling på globalt plan, siger Rasmus Prehn.

Regeringen har blandt andet med Eksportpakkerne og Erhvervs- og sommerpakken fra 2021 afsat midler til en styrket eksportindsats for fødevareklyngen - både i Danmark og på eksportmarkederne.