Lyt til artiklen:

First Farm opjusterer forventninger til 2022

00:00
Hastighed: ???x
03:07

Abonnementsartikel

FirstFarms A/S har i første halvår 2022 realiseret højere omsætning, højere EBITDA og EBIT samt et bedre resultat før skat i forhold til i samme periode sidste år. Forventningerne til årets resultat justeres op med 10 millioner kroner.

FirstFarms opjusterer de tidligere udmeldte 2022-forventninger til et EBITDA på 90-130 millioner kroner og et EBIT på 45-85 millioner kroner.

FirstFarms har netop udsendt delårsrapport for 1. januar - 30. juni 2022, hvor de opjusterer forventningerne, skriver First Farms i en pressemeddelelse.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Det er et tilfredsstillende resultat, der selvfølgelig bygger på høje priser i et par af vores driftsgrene, men også på det vedvarende fokus vi har på at øge effektivitet og produktivitet. At blive bedre til det, vi laver. Vi tilstræber hver dag at leve op til de store forventninger og krav vi selv og omverdenen har til en bæredygtig udvikling og vækst, i en stor, moderne cirkulær produktion, siger administrerende direktør Anders H. Nørgaard.

Stigende mælkepriser samt øget produktivitet og en deraf væsentligt øget omsætning har stor betydning for resultatet. Produktiviteten er øget med 10 procent, og prisen på mælk er steget med 30 procent på et år. Prisen har nu stabiliseret sig på et højere niveau, der forventes at holde året ud, skriver FirstFarms i delårsrapporten.

Tørken i Europa

Sidste års rekordhøje priser på afgrøder fortsatte ind i 2022, men har de seneste måneder stabiliseret sig. Værdireguleringen på afgrøder er faldet til 10 millioner kroner mod 18 millioner kroner i 1. halvår 2021. Det skyldes tørken i Europa generelt, men især i Rumænien har tørken haft en negativ effekt på det samlede høstudbytte. De høje priser på afgrøder kompenserer delvist for det lavere høstudbytte, skriver FirstFarms.

Svinepriserne er fortsat lave i forhold til produktionsomkostningerne. Den opadgående tendens vi så på grisepriserne i Q1 har fortaget sig, men produktiviteten og effektiviteten er fortsat på et højt niveau. Samlet set giver grisene et nul-resultat for halvåret. Der er en positiv værdiregulering på grisene på 10 millioner kroner, dette er 4 millioner kroner højere sammenlignet med 1. halvår 2021.

- Priserne på grise har vi ikke indflydelse på, men det har vi i forhold til effektivitet og produktivitet, og her er vi dygtige, således, at det er muligt ikke at tabe penge på grisene i udfordrende tider. Vi skal blive bedre endnu. I juli faldt købet af selskabet Try-Béta Kft. i Ungarn endelig på plads, og vi overtog siloanlæg samt dyrket jord, siger Anders H. Nørgaard.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Afgrøderne skal blandt andet bruges i vores store nærliggende griseproduktioner og indgår dermed i vores cirkulære drift. Det betyder endnu større effektivitet, lavere omkostninger og dermed et væsentlig bidrag til en tilfredsstillende indtjening på grisene fremadrettet, siger Anders H. Nørgaard.

FirstFarms beskæftiger mere end 300 medarbejdere og har datterselskaber i 4 lande og produktion fordelt på 16 lokaliteter.