Lyt til artiklen:

Bæredygtigt Landbrug om blåt udspil: Et skridt i den rigtige retning

00:00
Hastighed: ???x
02:19

Abonnementsartikel

BL er tilfredse med, at de borgerlige partier anskuer klimaproblematikken fra en global synsvinkel og forlanger en aftale, der fastholder antallet af fødevare-arbejdspladser.

Folketingets fem borgerlige partier skal have ros for at forstå landbrugets udfordringer og forsøge at trække en kommende landbrugsaftale i den rigtige retning. Til gengæld bør blå blok holde sig for god til at italesætte udtagning af landbrugsjord som et mirakelmiddel i klimakampen.

Sådan lyder konklusionen fra Bæredygtigt Landbrugs formand Peter Kiær samt foreningens faglige direktør Jørgen Evald Jensen i en pressemeddelelse, efter at de fredag morgen har studeret det samlede landbrugs- og klimaudspil fra Venstre, Dansk Folkeparti, Det Konservative Folkeparti, Nye Borgerlige og Liberal Alliance.

- Der er helt sikkert gode takter i de blå partiers udspil - der ganske godt beskriver, hvor dansk landbrug står p.t., og hvor essentielt det er at fastholde en stærk fødevaresektor i Danmark", siger Peter Kiær ifølge pressemeddelelsen.

- Vi er tilfredse med, at man fra borgerlig side anskuer klimaproblematikken fra en global synsvinkel og forlanger en aftale, der fastholder antallet af fødevare-arbejdspladser i Danmark. Bl.a. med krav om kollektive virkemidler i forbindelse med vandplanerne, et nej til flere nyttesløse tiltag på dyrkningsfladen samt ikke mindst en second opinion i forhold til målbelastningen og indsatsbehovet for fjorde og kystvande", tilføjer BL-formanden.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

Fejl at udtage landbrugsjord

Til gengæld er Bæredygtigt Landbrugs faglige direktør, Jørgen Evald Jensen, meget lidt imponeret over, at ellers erhvervsvenlige politikere lægger op til at inddrage erhvervsjord - i form af udtagning af lavbundsjord, en idé som også Folketingets borgerlige fløj åbenlyst har forelsket sig i.

- Vi skal fastholde - ikke udtage - landbrugsjord i Danmark. Der findes ingen dokumenteret klimaeffekt af en sådan udtagning. Og hvad de blå partier øjensynligt heller ikke forstår, er, at det utvivlsomt vil have en negativ virkning at nedsætte CO2-optaget på markerne. Afgrøder binder jo CO2, og dansk landbrug spiller derfor en afgørende positiv rolle i klimakampen - hvilket begge fløje på Christiansborg åbenbart har svært ved at forstå, lyder det fra Jørgen Evald Jensen som reaktion på fredagens nye indspil til de fortsatte forhandlinger om landbrugets fremtidige rammevilkår.