Lyt til artiklen:

BL: Bedre rammevilkår frem for tørkehjælp

00:00
Hastighed: ???x
01:06

- Bæredygtigt Landbrug beder ikke om tørkehjælp i denne vanskelige situation - men om bedre rammevilkår, så landmanden har mulighed for at imødegå de værste følger af en tilbagevendende tørke, sådan skriver Peter Kiær, formand for Bæredygtigt Landbrug, i et brev til fødevareminister Jacob Jensen (V).

I brevet til ministeren giver BL-formanden ministeren fire konkrete forslag:

Artiklen fortsætter efter annoncen

  • Giv bedre mulighed for at så vintersæd (afgrøder sået i efteråret har langt bedre mulighed for at udnytte regn og væde i jorden og er derfor mere tørkeresistente).
  • Giv mulighed for at bruge brakarealer til foder.
  • Bevar jordens dyrkningsevne og -sikkerhed (ved at give mulighed for at øge gødskning og næringsstoftilførsel).
  • Tillad virksomheder at kunne udjævne gode og dårlige år ved f.eks. at kunne overføre underskud og overskud fra ét år til et andet.

- Ingen landmand har haft gavn af Tørkepakken fra 2018. Nu skal der laves noget, der virker, forklarer Peter Kiær om henvendelsen til den ansvarlige minister.

- En fagligt baseret rammelovgivning vil give landmanden mulighed for godt landmandskab. Denne faglige mulighed har han/hun ikke i dag - selv om det er landmanden, som kender jorden og mulighederne. Vores forslag vil samtidig betyde en væsentlig regelforenkling, uddyber Peter Kiær.