Lyt til artiklen:

Fugleinfluenza i midtjysk fjervildt-besætning

00:00
Hastighed: ???x
01:52

Abonnementsartikel

En fjervildtbesætning ved Løvel, nord for Viborg er ramt af den alvorlige fugleinfluenza H5N8. Udbruddet betyder, at samtlige skønsmæssigt 9.000 stykker fjerkræ på farmen skal aflives.

Prøver fra Statens Serum Institut viste på årets første dag, at en fjervildtbesætning i Løvel nord for Viborg er ramt af den smitsomme fugleinfluenza H5N8.

I efteråret har der i Danmark været to tidligere udbrud andre steder i landet.

Fødevarestyrelsen planlægger i samarbejde med Beredskabsstyrelsen at aflive dyrene på besætningen søndag.

- Vi afliver den smittede besætning for at forebygge smittespredning og opfordrer fjerkræavlere i hele landet til at beskytte deres fjerkræ mod vilde fugle med overdækning og tag, siger souschef i Fødevarestyrelsen, Tim Petersen.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

Fødevarestyrelsen etablerer en tre og en ti km zone rundt om den smittede farm, hvor fjerkræbesætninger vil blive underlagt særlige restriktioner. Blandt andet er det inden for zonerne forbudt at sælge æg samt at flytte æg, høns og andet fjerkræ uden tilladelse fra Fødevarestyrelsen.

I tre km zonen er der bl.a. krav om, at ejere af hobbyfjerkræ og fugle registrerer deres dyr på landbrugsindberetning.dk. inden 8 dage. Formålet er blandt andet at sikre tæt overvågning, så Fødevarestyrelsen kan reagere hurtigt på nye udbrud tæt på.

Mens fugleinfluenza er meget alvorlig for fugle, er der ikke rapporteret om smitte til mennesker med de typer fugleinfluenza, der i øjeblikket cirkulerer i fugle i Europa, herunder H5N8.
Fødevarestyrelsen forventer, at lande uden for EU, blandt andet Japan, Rusland, De Forenede Arabiske Emirater og Singapore nu forlænger deres importstop for danske æg og dansk fjerkræ. Eksport af æg og fjerkræ til EU-landene kan fortsætte fra områderne uden for zonerne som hidtil.