Lyt til artiklen:

Muligt at forudsige fugleinfluenza i Danmark

00:00
Hastighed: ???x
01:23

Med en epidemiologisk model er det nu muligt at forudsige risikoen for fugleinfluenza i Danmark og resten af Europa. Det skriver en række lektorer og forskere i magasinet Videnskab

Modellen bygger på, hvad der rapporteres af fugleinfluenza-tilfælde i de omkringliggende lande og prognoserne er offentligt tilgængelige.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Når vi ser på modellens beregninger, kan vi se, at sæsonen for udbrud med fugleinfluenza er blevet længere, og vi kan derfor forvente længerevarende udbrud, skriver forskergruppen for fugleinfluenza-epidemiologi på Københavns Universitet, der i samarbejde med forskere fra Statens Serum Institut og University of Sydney har bygget modellen

Stor kalkunproducent vil vaccinere mod fugleinfluenza

Se også:

Stor kalkunproducent vil vaccinere mod fugleinfluenza

Antallet af udbrud af højpatogen fugleinfluenza er steget kraftigt inden for de sidste par år, både blandt tamme og vilde fugle i hele verden, herunder også i store fjerkræbesætninger. Fra 2021 til 2023 er der blevet aflivet næsten 50 millioner fugle i fjerkræbesætninger i Europa.

Modellen kan blandt andet hjælpe myndighederne til at reagere i tide eksempelvis ved at give påbud om at holde fjerkræ indendørs for at mindske risikoen for smitte fra vilde fugle.