Abonnementsartikel

Dansk Folkeparti arbejder efter Mogens Jensens afgang fortsat for fuld erstatning til minkavlerne, og så kræver man ifølge Lise Bech der etableres en undersøgelseskommission for at kulegrave mink-skandalen.

Onsdag eftermiddag, to timer efter Mogens Jensen havde valgt at træde tilbage som fødevareminister, modtog Lise Bech og de øvrige medlemmer af Miljø- og Fødevareudvalget den længe ventede redegørelse omkring regeringen og embedsværkets ageren i minksagen. En redegørelse, udvalgets medlemmer sædvanen tro i minksagen først kunne få at se, efter ministeriet og ministeren havde haft tid til at drage sin egen konklusion ud fra den.

Regeringens konklusion var, at Mogens Jensen var nødt til at trække sig om fødevareminister, og den beslutning bakker Lise Bech op om, efter at have været vidne til et uskønt politisk forløb de seneste måneder i forbindelse med minksagen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Det kunne ikke være anderledes. Der er sket så meget lige siden alt det her startede, så han var nødt til at gå af. Men det stopper ikke her, fortæller Lise Bech til Maskinbladet fra Christiansborg, og hun og partiet er klar til at tage næste skridt i mink-sagen. For regeringen skal stilles til ansvar, for også de menneskelige tragedier, der følger i kølvandet på regeringens ageren i sagen.

- Vi har allerede været ude og sige, at der skal sættes en undersøgelseskommission i gang, fordi, det er jo Mette Frederiksen (S) der har siddet for bordenden i koordinationsudvalget, og trykke på knappen, og sagt, det er det her, vi gør, lyder det kontant fra Lise Bech.

Meget gik galt

I oppositionen har der igennem lang tid været stor kritik af, at man fra regeringens side ikke har taget de øvrige partier eller eksperter med på råd, og det er ifølge Lise Bech den væsentligste årsag til, at det er gået så galt.

- De har jo lukket sig om sig selv. De har jo overhovedet ikke villet høre på andre end sig selv. Vi har foreslået at brede kendskabet ud og give forskerne de data, de har manglet data siden maj, og de kom først her for halvanden uge siden, så i alle mulige henseende har de bare lukket sig om sig selv, siger Lise Bech og fortsætter:

- Det var kun dem der vidste, hvad der skulle foregå.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Kaotisk forløb

Der er fortsat gang i forhandlingerne om erstatningen til minkbranchen, og fra Dansk Folkeparti er kravet fuld erstatning.

- Det kæmper vi for, fordi man har smadret et erhverv fuldstændig. Ødelagt nogle mennesker, der er altså familier og mennesker bag alt det her, der er sket. Det er så ulykkeligt - og det mindste vi kan gøre, det er at kompensere dem én til én - det er fuld erstatning det her, fortæller Lise Bech, som ser frem til at gå i dybden med de rapporter, der netop er landet i hendes in-box, men allerede nu ved hun, at regeringen kan se frem til at svare på mange flere kritiske spørgsmål den kommende tid, for det er ifølge hende helt åbenlyst, at der ikke er styr på ret meget i mink-sagen.

- Så lukker man pludselig syv nordjyske kommuner ned, hvor jeg så har stillet et spørgsmål, og så får at vide, at det er faktisk kun i to kommuner man fandt den her cluster 5, der faktisk var uddød sandsynligvis allerede i september. Jeg synes simpelthen det har været et fuldstændig kaotisk forløb og jeg synes simpelthen ikke man kan være det bekendt, slutter Lise Bech på tidligere fødevareminister Mogens Jensen sidste dag i ministerstolen.