Abonnementsartikel

Hvem har leveret flest nummerplader til traktorer i 2019? Det afhænger af, hvem man spørger.

Mandag formiddag kunne maskinbladet.dk fortælle, at 2019-statistikken over antal nyregistreringer i Danmark er blevet offentliggjort.

KLIK HER for at se historien

Artiklen fortsætter efter annoncen

Maskinbladet har i mange år - i lighed med øvrige landbrugsmedier - abonneret på adgang til traktorstatistik.dk som kilde til vores artikler om indregistrering af nye traktorer. Statistikken er nu bestyret af virksomheden DBI.IT, som også formidler bilstatistik.dk, og i efteråret 2019 har man valgt at flytte alle registreringer af traktorer fra traktorstatistik.dk til bilstatistik.dk.

Ifølge DBI.IT er statistikken på bilstatistik.dk den korrekte, og derfor benytter Maskinbladet tallene fra bilstatistik.dk.

Manglende traktorer

Maskinbladet har ikke anledning til at betvivle validiteten af statistikkerne fra DBI.IT. New Holland har dog gjort Maskinbladet opmærksom på, at der i DBI.ITs bilstatistik.dk mangler 22 New Holland Boomer traktorer på cirka 50 hestekræfter, som angiveligt skulle være med i traktorstatistik.dk, som også bestyres af DBI.IT.

Hvis de 22 New Holland traktorer tælles med i den endelige bilstatistik.dk, så er det ikke længere Case IH, som har førstepladsen, men i stedet New Holland.

Årsagen til forvirringen er ifølge DBI IT, at New Hollands model Boomer er blevet registreret i segmentet ”Have og Park”, og dermed fremgik disse enheder ikke i statistikken over indregistrerede landbrugstraktorer - men der var altså ikke tale om, at traktorerne ikke var forsvundet ud af DBI IT’s system bilstatistik.dk. Efter dagens artikler om traktorstatistikken er Boomer-traktorerne nu flyttet til segmentet ”Landbrugstraktorer”, hvorefter New Holland med et samlet antal nyregistreringer på 380 enheder over 40 HK er årets mest solgte mærke.

Artiklen fortsætter efter annoncen

rich-media-3
New Holland har indregisteret flere traktorer end Case IH, hvis tallene på bilstatistik ikke er rigtige. Foto: Morten Damsgaard.

Hvad er en landbrugstraktor?

Normalt har der i branchen været konsensus om at rapportere om antal nyregistreringer fra 40 hestekræfter og opefter. Det har vi derfor også gjort i denne omgang, hvor vi desuden har frasorteret alle traktorer, som ikke kører med en dieselmotor, eller ikke er registeret som en landbrugstraktor. Om det er rigtigt at lægge grænsen på 40 hestekræfter kan diskuteres.

En traktor optræder således i statistikken med samme vægt, uanset, om den er på 40 hestekræfter eller 500 hestekræfter.

På grund af den aktuelle forvirring om traktorstatistikken, vil Maskinbladet i den kommende tid blandt andet vurdere, om det ikke vil være relevant at lægge den nedre grænse for traktorer i statistikken højere end 40 hestekræfter.

I de tal for nyregistreringer som forefindes på Maskinbladet er der tale om Landbrugstraktor med en dieselmotor fra 40 hestekræfter.