Abonnementsartikel

Multivad viser på Borgeby en ny forenkelt såmaskine fra den finske producent.

Cerex er navnet på en ny enkelt mekanisk såmaskine fra Multiva. På Borgeby Fältdagar kan den nye maskine nærstuderes, og den danske salgschef for det østlige Danmark samt Sverige og Norge, Jens Møller Christoffersen, er på messen begge dage, og glæder sig til at vise den nye såmaskine for danske og svenske interesserde landmænd.

- Der er mange ting, som gør denne såmaskine interessant. Først og fremmst, så er det en såmaskine, som henvender sig til landmænd, der har et minder behov for anvanceret såteknik, og som arbejder med enten pløjet eller harvet systemer, fortæller den danske salgschef.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Unikt såskær

Multi Cerex er en boksmaskine, som på mange måder minder om den mere anvanceret Forte, som er en maskine der er målrettet direkte såning med eller uden en bearbejdning af marken.

rich-media-2
Såskærerne er ophængt enkeltvis, og er vedligeholdsesfrie på Multiva Forte.

- Mens Forte er lidt dyre såmaskine, så er Cerex en maskine som med mekanisk drivlinjer, er langt mere prisbevist. Samtidigt får man nogle af de unikke detaljer, som vi kender fra de øvrige Multiva-såmaskiner, fremhæver Jens Møller Christoffersen.

Han påpeger blandt andet såskærerne, som er enkelte ophængt, ligesom Forte, og med 15 centimeters afsand.

- Men i modsætning til Forte, så er hele opbyningen på denne vedligeholdelsesfri.

rich-media-3
Mekanisk kan dybden indstilles på hvert såskær. På klistermærket her, vises de forskellige dybder der kan arbejds i.

Selve såskæreret har et specielt sammensåningsprincip, hvor gødningen placeres i sårillen af den foreste del af såskæret, mens kornet føres til sårillen I den bagerste del af såskæret.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Det betyder, at gødningen placeres i en dybere dybde end kornet. Det skyldes, at når discene kører i jorden, så vil der discene sørge for at dække jord over gødningen, inden kornet placeres, så i princippet placeres korn og gødning sammen, men ikke efter den normale sammensåningsprincip, som man ser det hos andre såmaskine-producenter, fortæller Jens Møller Christoffersen.

Desuden kan dybden stilles enkeltvis på hvert såskær, så der er mulighed for udlæg i en kornmark.

- Hvis man eksempelvis ønsker at så vårbyg med græsudlæg, så kan man blænde hver anden såtud af, og bruge gødningstanken til den ene afgrøde. Det betyder dog, at man ikke kan placerer gødning samtidigt. Alternativt kan der monteres en såkasse til græsfrø bagerst, hvor græsfrøene drysses ud på jorden for an trykhjulene bagerst.

Mekanisk opbygget

Cerex-såmaskinen leveres i tre og fire meter arbejdsbredde med en tankkapacitet er i den tre meter version på 3.500 liter, mens den i den fire meter version på 4.800 liter.

rich-media-5
Maskinen er mekanisk opbygget, og det betyder at indsåningen foregår mekanisk, men det hele foregår fra venstre side af maskinen. Her ses Jens med indsåningsbakkerne.

Da også denne såmaskine kan udså både korn og gødning, rummer tanken et skillerum, som der er mulighed for at flytte efter ønske.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Selve udsåningen foregår mekanisk, ved at såhjulet kører på såmaskinens transporthjul. Ifølge Multiva betyder det, at man sikre en ensartet udsåning på både tørt og vådt klæg jord.

Skal passe tilbehovet

Jens Møller Christoffersen tror på, at der er et marked for denne enkelte såmaskine.

- Det er jo langt fra alle landmænd, som har behov for at have en såmaskine, som både kan køre pløjet, harvet og i direkte stub, og jeg tror derfor at denne maskine er interessant for forholdsvis mange.