Abonnementsartikel

Finske Multiva maler ikke bare ForteFX såmaskinen i en ny farve - den opdateres også på en lang række punkter

Agritechnica: Multiva har længe været kendt for den grønne boksmaskine i tre og fire meters arbejdsbredde. På Agritechnica 2019 står Multiva ForteFX dog i en helt ny farve, med et nyt logo og med en større opdatering af både såskær, udmidning og computerstyring.

- Det nye såskær er total vedligeholdesfrit, hvor vi tidligere havde en masse smørenipler. Vi kunne før lægge 200 kg skærtryk på hvert såskær, og det sker nu med 250 kg, fortæller Jens Møller Christoffersen som er den danske agent for Multiva i Danmark.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Trykket til såskærerne stilles hydraulisk fra kabinen, og samtdigt er der flere trykakkumulatorer, så skulle et såskær ramme en sten, så fungere dette som en form for stensikring.

rich-media-2
Det nye såaggregat vra Multiva er total vedligeholdsesfrit.

Velkendt teknik

- Selve placering af korn og gødning foregår, som det altid har gjort på en Multiva. Selve såskæreret har et specielt sammensåningsprincip, hvor gødningen placeres i sårillen af den foreste del af såskæret, mens kornet føres til sårillen I den bagerste del af såskæret.

- Det betyder, at gødningen placeres i en dybere dybde end kornet. Det skyldes, at når discene kører i jorden, så vil der discene sørge for at dække jord over gødningen, inden kornet placeres, så i princippet placeres korn og gødning sammen, men ikke efter den normale sammensåningsprincip, som man ser det hos andre såmaskine-producenter, fortæller Jens Møller Christoffersen.

Desuden kan dybden stilles enkeltvis på hvert såskær, så der er mulighed for udlæg i en kornmark.

rich-media-3
Jens Møller Christoffersen ved det nye styringskoncept af Multiva-såmaskinerne. Forrest i billedet ses den nye SeedControl, i midten en Isobus-skærm til tildelingskort, og bagerst en terminal fra en Valtra-traktor, som viser Isobu-styringen af såmaskinen.

Ny styring

Multiva viser desuden på Agritechnica, at man er gået Isobus-vejen og nu er i stand til at tildele gødning efter et tildelingskort.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Den gradueret tildeling kan foregå med Isobus-styring, hvor man på den måde kan bruge eksempelvis traktorens terminal til tildelingskortet, og stadig have såmaskinens styring i Multiva-terminalen, som også er blevet fornyet, fortæller Jens Møller Christoffersen.

Den nye terminal kalder Multiva for SeedPilot og er en syv tommer touch og trykknap terminal.

rich-media-5
trykakkumulatorerne fungere som en form for stenudløser, hvis en stor sten rammer et af såskærerne.