Over 30 slotte og herregårde åbner for publikum med et væld af forskellige aktiviteter og arrangementer, når Herregårdenes Dag afholdes for første gang den 18. august 2019.

Man kan for eksempel komme til en rundvisning efterfulgt af en særlig middag og overnatning på Dronninglund Slot i Nordjylland, man kan komme med bag kulisserne på Møllerup Gods på Djursland og smage godsets særlige hamp-produkter eller høre spøgelseshistorier på Clausholm ved Randers. Man kan også tage på svævetur i bøgeskoven ved Skjoldemose Gods og høre spændende fortællinger om H.C. Andersens Fyn eller opleve godsejeren fortælle om guldaldermalerne, som i 1840'erne opholdt sig på Vognserup Gods på Sjælland. Der er arrangementer over hele landet, og de er samlet på hjemmesiden www.gammelestrup.dk/herregaardenesdag. Herregårdenes Dag skal være med til at sætte fokus på landets slotte og herregårde, som er en væsentlig, men ofte overset, del af den danske kulturarv, skriver Gammel Estrup Danmarks Herregårdsmuseum i en pressemeddelelse.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Glemt kulturarv

I Danmark ligger over 700 herregårde spredt som et fintmasket net udover landet. Det danske landskab er formet af og med godserne, der gennem århundreder har været den væsentligste drivkraft på landet. De store gamle hovedbygninger ligger stadig i dag i landskabet som vidnesbyrd om godsernes enorme betydning, blandt andet som nogle af de største arbejdspladser i landområderne helt ind til midten af 1900-tallet.

- Herregårdenes rolle og kulturarv er desværre på mange måder glemt i dag. De fleste har nok set deres lokale slot eller herregård udefra, men kender ikke stedet, historien og betydningen, som godserne har haft gennem århundreder. Herregårdene udgør en vigtig del af vores fælles historie, som har haft betydning for natur og kultur i ethvert lokalsamfund, og de skal derfor være en del af folks bevidsthed. Målsætningen med Herregårdenes Dag er at åbne herregårde over hele landet for et bredt publikum en enkelt dag om året, siger Britta Andersen, der er direktør ved Gammel Estrup Danmarks Herregårdsmuseum.

Støttet af Nordea

Gammel Estrup Danmarks Herregårdsmuseum er tovholder på Herregårdenes Dag. Herregårdenes Dag markedsføres i samarbejde mellem Gammel Estrup, foreningen Danske Slotte og Herregårde samt the Danish Club. Herregårdenes Dag er en del af projektet Jagten på Fortiden, som er støttet af Nordea-fonden.

Slotte og herregårde, der deltager i Herregårdenes Dag 2019 Billeskov Gods Broholm Slot Børglum Kloster Clausholm Slot Dronninglund Erholm Gods Gammel Estrup Harridslevgaard Herningsholm Herregården Hessel Kalø Jagtslot Kragerup Gods Lindenborg Gods Moesgaard Møllerup Gods Odden Herregård Pederstrup Roskilde Kloster Salling Østergaard Saltoftehus Sanderumgård Selsø Slot Skjoldemose Gods Skjoldenæsholm Skrøbelev Gods Sostrup Slot Spøttrup Borg Stenalt Tersløsegård Visborggaard Voergaard Slot Vognserup Gods

Se de enkelte arrangementer på hjemmesiden www.gammelestrup.dk/herregaardenesdag.