Abonnementsartikel

I dagens afgrødekommentar sættes der blandt andet fokus på et barskt vejr, der har kurs mod at reducere amerikansk majsproduktion med 20 millioner tons

Dagens afgrødekommentar fra Jyske Markets:

Donald Trump satte i går sit præg på afgrødemarkedet, der blev handlet massivt ned fra dagens begyndelse på baggrund af søndagens Tweet, hvor han øgede indsatserne i den afgørende fase af handelsforhandlingerne med begrundelse om, at forhandlingerne skrider alt for langsomt fremad. Afgrøderne rettede sig dog lidt i løbet af dagen, da den første pessimisme havde lagt sig. Tiden vil vise, om det er tomme trusler, eller om der bliver sat handling bag ordene. Men bliver sidstnævnte en realitet, og nye toldsatser bliver indført og eksisterende hævet, så kan det meget vel betyde en ny omgang prisfald til afgrøderne på den korte bane. For nuværende tyder markedsreaktionen dog på, at Tweet'et opfattes som tomme trusler i en afsluttende forhandlingsfase.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Soja: I Argentina er høsten midlertidigt sat på pause på grund af nedbør, men overordnet meldes der om fantastiske majs- og sojaudbytter, der senest har fået private aktører til at hæve produktionsestimaterne. Kommercielle aktører har hævet estimaterne for den argentinske majsproduktion til 48-51 millioner tons (USDA 47 mio. tons), og sojaproduktionen til 56-58 millioner tons (55. mio. tons). Men de argentinske producenter er meget opmærksomme på den galoperende argentinske inflation, hvilket får dem til at holde på varerne, som et værn mod inflationen. Omvendt ventes den tidligere argentinske præsident Christine Fernandez at stille op til det kommende præsidentvalg til oktober, og i så fald hun bliver valgt, kan landmændene meget vel se frem til en returnering af eksportafgifter. Også de brasilianske sojaudbytter omtales i positive vendinger med estimater på 98-100 millioner tons mod USDA's 96 millioner tons.

Soja/Majs: I det amerikanske Midtvesten kæmpes der fortsat med barsk vejr og oversvømmede marker. Udfordringerne vurderes at forårsage at op mod 2 millioner acres, som de amerikanske landmænd havde intentioner om at plante med majs, ikke bliver plantet. Heraf ventes omkring halvdelen at skifte til sojaarealer. AgResource rapporterer, at majs, der sås efter 10. maj, typisk medfører et udbyttetab, og på nuværende tidspunkt er der udsigt til at mere end 45 procent af de amerikanske majsarealer først vil blive sået efter 15. maj, medførende et estimeret udbyttetab på op mod 3 procent. De nyeste arealestimater offentliggjort af USDA i går viste at blot 23 procent af majsarealkerne på nuværende tidspunkt er tilsået. Konsekvenserne af vejrudfordringerne estimeres for nuværende at reducere den amerikanske majsproduktion med 18-20 millioner tons. Omvendt godt står det til i Kansas, hvor vinterhveden tegner til gode udbytter. I sidste uge blev der afholdt Wheat Quiality Crop Tour i Kansas og her blev udbytterne estimeret til 47,2 bushels/acre, mod 38 bushels/acre sidste år og et 5-årsgennemsnit på 40,2.