Dagens afgrødekommentar fra Jyske Markets: Sojakomplekset måtte i går indkassere prisfald på vejrprognoser, der reducerede risikoen for frostgrader, hvilket vægtede tungere end nye eksportsalg til Kina på 581.000 tons, der bringer det samlede salg til Kina denne måned op på 1,3 mio. tons. Og på den korte bane kan der meget vel være mere at komme efter da det, som tidligere har kommenteret, forlyder, at den kinesiske regering har givet dispensationer til statslige- og private virksomheder på 2-3 mio. tons. Men det betyder også, at så længe der ikke er faldet en permanent aftale med Kina på plads, så kan eksporten til Kina blive en stakket frist, hvis der ikke kommer fremgang i forhandlingerne på den lidt længere bane. Ikke mindst er der udsig til store amerikanske slutlagre denne sæson. Ifølge Bloomberg er der forventninger om, at de amerikanske lagre vil blive rekordstore per 1. september med 981 mio. bushels, når USDA på mandag opgør de indenlandske lagre. Udsigten til de store lagre og en lavere kinesisk import gør det svært for sojabønnerne at kravle højere og møder betydeligt modstand i 9-9,25 $/bushel.

Matif møllehveden var i går et af de få lyspunkter blandt afgrøderne, og blev løftet af primært 2 forhold. For det første blev dollaren på ny styrket mod euroen og dollaren tangerer nu det stærkeste niveau siden medio 2017. Samtidig forbliver også den russiske rubel stærk til trods for, at olieprisen siver tilbage oven på sidste uges angreb på olieanlæg i Saudi Arabien, hvor råolien, siden toppen i sidste uge, er faldet 13-14%. For det andet var Egypten igen i hvedemarkedet, hvor de samlet købte 300.000 tons til levering ultimo oktober/primo november. Blandt de 5 laster var én enkelt af fransk oprindelse. De franske varer var igen billigst på FOB-basis, mens højere fragtrater for de franske varer stiller dem lidt svagere i sidste ende. Samlet endte priserne mellem 212,87-214,95 $/ton CIF, hvilket var en tand billigere end i sidste uge. Ikke desto mindre bekræfter det, at den europæiske hvede er konkurrencedygtig og det holdte hånden under Matif.

Artiklen fortsætter efter annoncen

I det vegetabilske oliemarked er palmeolien kommet under pres på forventninger om, at eksporten i september vil tage et stort fald, der vil medføre at faldet i de malaysiske lagre vil aftage kombineret med, at den sæsonmæssige lageropbygning venter forude. På den korte bane ser palmeolien svækket ud, men som konsekvens af lavere kinesisk crush af sojabønner forventes det, at Kina vil fortsætte med at have et robust behov for import af vegetabilsk olie. AgResource rapporterer, at dette forhold bør føre til, at hånden holdes under det vegetabilske oliemarked og øge spreadet mellem sojaolie og skrå i favør af førstnævnte. Rapsfrøene har uundgåeligt fulgt palme- og sojaolien lidt lavere, men faldene har været begrænset til 3-4 EUR/ton og den positive trend er opretholdt. Priserne på den canadiske rapsvariant, canola, ser også ud til at have svært ved at blive presset lavere, som dermed i mindre grad underminerer de europæiske priser på rapsfrø med import af billig canadisk canola.