Dagens afgrødekommentar fra Jyske Markets: Majs/soja: Weekendens regn over Midtvesten var i går den primære årsag bag prisfaldene, hvor vejrpræmier blev trukket ud af afgrøderne i takt med risikoen for tørkeskader blev mindsket. Vejret kan fortsat nå at drille de amerikanske majs- og sojaplanter, men oven på weekendens regn, er bekymringen omkring tørt vejr aftaget. Startskuddet lød i går til 'Pro Farmer Crop Tour', og det betyder, at vi de kommende dage kan opleve lidt urolige markeder i takt med at foreløbige resultater lægges ud på diverse sociale medier, inden de mere officielle udbytteestimater udkommer ultimo ugen. Gårsdagens reaktioner indikerer, at afgrødernes udviklingsstadie i Dakota halter efter normalen, men at standen generelt er fornuftig. Meget vil derfor komme til at afhænge af længden på vækstsæsonen. Et af de springende risikoscenarier er faren for tidlig frost, idet den sene såning kan forsinke planternes modenhed i den anden ende. Risikoen for tidlig frost er dog minimum en måned væk, og således vil der gå en rum tid, inden det er et scenarie, der potentielt kan indtræffe. Næste spørgsmål er, hvad den sene såning potentielt kan betyde for udbytterne.

At tyde ud fra de private analytikere og amerikanske landmænds egne vurderinger af tilstanden i majs, er der udsigt til, at disse resultater vil være prisunderstøttende for markedet. Andre hævder, at sorterne er blevet så hårdføre, at planterne også bedre kan håndtere det til tider mere barske vejr. Det lidt mere kritiske billede blev i går bekræftet af de ugentlige afgrødekonditioner, som viste en tilbagegang på én procentpoint for både majs og sojabønner i kategorien god/meget god. En lille positiv overraskelse for priserne, idet der på forhånd var ventet en lille forbedring i konditionerne på 1-2 procentpoint, og det får priserne til at rette sig lidt her til formiddag. Det nuværende prisniveau vurderer vi ikke tillader meget afvigelse fra USDA's optimistiske produktionsestimater.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Hvede: Det negative amerikanske afgrødemarked trak møllehveden lavere, kombineret med udsigt til øget konkurrence ud af Sortehavet, hvor køberne byder 2-3 $/ton lavere fra denne uges start, med omkring 192 $/ton for varer til afskibning i september. Dermed kæmper varerne fra Sortehavsregionen og Europa stadig om, hvilken oprindelse, der er billigst. Uroen på de finansielle markeder samt olieprisfald har fået rublen til at svækkes, og det giver en lille konkurrencefordel. Prisfaldene er lidt atypiske på denne tid af sæsonen for russiske varer, der traditionelt står stærk fra eksportsæsonens start, men har altså oplevet øget konkurrence denne sæson på gode forsyninger, der alle jagter købere i et stille marked, med en afdæmpet efterspørgselsvækst. Amerikanske varer er modsat blandt de dyreste oprindelser og samtidig kæmper amerikanske eksportører med højere fragtrater til deres traditionelle markeder. Den amerikanske vinterhvedehøst er 93 procent overstået, mens vårhvedehøsten først for alvor begynder at blive skudt i gang og er foreløbig 16 procent færdig.