Dagens afgrødekommentar fra Jyske Markets: Stor købsinteresse blandt de kommercielle aktører løftede i går sojaskrå højere. Der var især købsinteresse fra de kommercielle aktører, der ser deres snit til at få afdækket noget forbrug efter skråen er vendt tilbage til under 300$ på de forreste kontrakter. Skråen korrigerede lavere på en skærpet retorik i handelskrigen henover november måned, hvilket blandt andet har fået de spekulative fonde til at øge deres solgte positioner i håb om yderligere prisfald. I mellemtiden er stemningen igen vendt på hovedet med mere forsonende toner. Rygterne siger også, at en større argentinsk sojamølle har finansielle problemer og på den baggrund været nødsaget til at likvidere sine solgte positioner i sojaskrå. Møllen skulle angiveligt have købt 3.000 kontrakter i løbet af få minutter på marts-terminen, og været en medvirkende årsag til at løfte hele komplekset højere, da stigningerne har spredt sig til let short covering blandt fondene, der ved den seneste opgørelse havde shortpositioner på små 43.000 kontrakter. Dermed synes den perfekte storm i går at have ramt sojakomplekset, hvor skråen førte an med prisstigninger på lidt over 1,50% under høj volumen. Baseret på den politiske og økonomiske usikkerhed i Argentina, med en pæn sandsynlighed for forhøjelser af eksportskatterne, kan det forventes, at de argentinske eksportører og crusher vil øge deres salg på spot-basis. Hvis rygterne taler sandt om, at en del af gårsdagens stigninger var 'tvungen', kan det tale for en korrektion i skråen.

Omvendt er ny medvind på vej til sojakomplekset i dag, hvor der fortsat blæser positive vinde over handelsforhandlingerne. Reuters rapporterer her til morgen, med henvisning til Kinas Finansministerium, at landets Kabinet vil udstede nye dispensationer for importtold på amerikanske sojabønner og svinekød. Toldfritagelserne er baseret på ansøgninger fra individuelle virksomheder om import af amerikanske sojabønner og svinekød, uden dog at nævne specifikke mængder. Et lidt overraskende træk i relation til, at kineserne for nyligt har oplyst, at kvoten var opbrugt og nye dispensationer ikke skulle forventes uden toldnedsættelser. USDA kunne så sent som i går eftermiddags meddele, at man havde solgt 245.000 tons sojabønner til en ikke offentliggjort destination, som potentielt kunne være Kina.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Den positive stemning i sojakomplekset smittede af på den vegetabilske olie, hvor rapsfrøene ramte et nyt topniveau for denne sæson. Palmeolien fortsætter opturen på udsigt til en strammere malaysisk forsyningsbalance, mens rygter om yderligere produktionsbegrænsninger på OPEC-mødet i Wien understøttede råolien. Den canadiske canola har genfundet lidt styrke, og Statcan vil i dag offentliggøre nye udbytteestimater for indeværende høst.

Stærk konkurrence fra Sortehavsoprindelserne pressede møllehveden lavere, kombineret med at argentinske oprindelser også begynder at finde vej til importmarkederne. 46% af de argentinske hvedearealer ventes på nuværende tidspunkt høstet.