Abonnementsartikel

Flere landbrug forsikrer sig mod it- og hackerangreb, viser nye tal fra Topdanmark.

Kan køerne ikke malkes, fordi malkecomputeren er nede, eller kan maskinstationen ikke holde sine kundeaftaler, fordi it-systemet har virus, kan det koste dyrt for de pågældende landbrugsvirksomheder.

Øget risiko for it- og hackerangreb får flere og flere mindre virksomheder herunder landbrug til at forsikre sig, viser nye tal fra Topdanmark. Samtidig viser tal fra Dansk Industri, at hver tredje virksomhed rammes af cyberangreb.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Hvis et hackerangreb eller en virus rammer, kan den lamme for eksempel fodersystem eller regnskabssystem. Vi oplever en markant interesse for cyberforsikringer hos mindre virksomheder, herunder jordbrugsvirksomheder, siger Svend-Anker Worm, agronom i Topdanmark.

Ofte dyr it-hjælp

Salget af cyberforsikringer til landbrug og virksomheder er steget med 40 procent hos Topdanmark på et år. Indenfor jordbruget er interessen størst hos gartnerier, maskinstationer og landbrug med direkte salg til forbrugere. Desuden er landbrug der for eksempel har dyr på flere ejendomme og som bruger internettet til produktionsstyring udsatte.

- Cyberangreb i form af virus rammer ikke kun store virksomheder. Den rammer også små virksomheder. Landbrug er sårbare, fordi de har ikke en it-afdeling og derfor skal have fat i en ekstern og ofte dyr hjælp til at få rettet op på den skade angrebene forårsager, siger Svend-Anker Worm.

Topdanmarks cyberforsikring dækker udgifterne til at få bedriftens IT-systemer op at køre igen, og der kan også købes dækning for det driftstab man har, hvis et it- og hackerangreb sætter virksomheden i stå.

- Den store interesse for cyberforsikring skyldes naturligt at problemerne har fået megen omtale i dagspressen, men Topdanmark har allerede hjulpet mange kunder med it- og hackerskader, så det er absolut ikke en skræmmekampagne siger Svend-Anker Worm.