Abonnementsartikel

650.000 ton soja fra Argentina kommer hvert år til Danmark. Men produktionen kan have helbredsmæssige omkostninger for lokalbefolkningen.

Dansk landbrug er glad for sojaprotein fra Argentina. I hvert fald importerer landbruget herhjemme omkring 650.000 ton soja om året fra det sydamerikanske land.

Men nu skriver DR, at store problemer har vist sig i forbindelse med den argentinske produktion gennem de seneste år. Forbruget af farlige pesticider skulle være både enormt og lemfældigt. Det gør både arbejderne og lokalbefolkningen syge.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Forbruget er over de seneste år steget voldsomt.

- Det samlede forbrug af glyfosat er stigende. I 1996 blev der brugt to-tre liter pesticider per hektar. Nu er det 15 liter per hektar. Og i Chaco-regionen mod nord er det op til 20 liter på grund af varmen og dermed fordampningen, siger dr. Medardo Avila Vazquez, der er læge på Det Nationale Universitetshospital i Cordoba, til DR, som har set nærmere på sagen i samarbejde med mediet Danwatch.

Flere aborter og misdannelser

I 2014 undersøgte dr. Medardo Avila Vazquez sammen med et forskerhold sammenhængen mellem pesticider og sygdomme i en mindre by.

De fandt pesticider overalt i området. Hos befolkningen kunne de konstatere, at antallet af spontane aborter var tre gange højere end landsgennemsnittet. Antallet af misdannelser hos børn var dobbelt så højt som landsgennemsnittet.

Landbrug og Fødevarer erkender overfor DR, at Argentina ikke lever op til de standarder, man har i dansk landbrug. Men efter dialog med de argentinske myndigheder har L&F fået en anden opfattelse af situationen, lyder det.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Organisationen afviser, at man kan gøre noget ved de argentinske måde at dyrke soja på.

- Vi bestemmer jo ikke, hvordan de argentinske regler ser ud. Det letteste for os kunne selvfølgelig være, at vi siger, vi vil ikke handle med jer længere i Argentina. Vi vil så heller ikke handle med Brasilien. Vi vil måske heller ikke handle med Nordamerika. Så vi står tilbage uden nogen god leverandør af soja, som er et rigtigt godt element i foderet til de danske husdyr, siger direktør Flemming Nør-Pedersen.