I dag har Seges udgivet en ny publikation kaldet "Markedsudsigter for landbrugsprodukter". Her har de set på, hvad landbruget formentligt kan forvente sig af det nuværende år.

- 2018 var et meget vanskeligt år med lave priser. Her i 2019 er der udsigt til en normalisering af alle priser, dog vil mink stadig halte efter, fortæller Klaus Kaiser, erhvervsøkonomisk chef, der har været med til at udarbejde publikationen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Man vil være tæt på priserne i det, man kalder for et normalt år - det gælder for både mælke- og svineproducenterne samt planteavlerne. Der er dog store usikkerheder i form af især vejret, en hård brexit og markedssituationen i Kina, som også kan spille ind, siger Klaus Kaiser.

I sammendraget fra publikationen oplyses dette for hvert område:

Mælk:

Prisen på mælk er i øjeblikket nogenlunde stabil. Det skyldes, at der er tilnærmelsesvis balance mellem produktion og forbrug på det globale mælkemarked. Som følge heraf ligger mælkeprisen tæt på prisen i et "normalår". Med udsigt til let stigende mælkeproduktion i blandt andet EU og på New Zealand i løbet af 2019, kan mælkeprisen forventes at falde lidt i andet halvår 2019.

Svin:

Prisen på svinekød og smågrise foretog et kraftigt cyklisk dyk i 2018, efter næsten rekordhøje niveauer i 2017. Da tørken i 2018 samtidig medførte stigende foderpriser, blev svineproducenternes bytteforhold kraf-tigt forringet. Det forringede bytteforhold lægger en dæmper på svineproduktionen, og som følge heraf ventes svineproducenterne at opleve en cyklisk optrend i svinepriserne gennem 2019.

Korn:

Prisen på korn steg kraftigt i 2018 som følge af tørken og vanskelige produktionsvilkår i Sortehavsregio-nen, der begrænsede produktionen. På trods heraf er der fortsat store kornlagre, hvilket forventes at medføre sivende priser gennem 2019 til et "normalt" niveau, når vi kommer frem til ny høst.

Artiklen fortsætter efter annoncen

De største usikkerhedsfaktorer med potentiale til at ændre markedsvurderingen anses pt. at være Kinas import af fødevarer, udbredelse af svinepest i EU, dollarkursen, vejret og et hårdt "Brexit".